En bild från taggtråden vid dödsläget Auschwitz. Arkivbild.
En bild från taggtråden vid dödsläget Auschwitz. Arkivbild. Bild: Alik Keplicz/AP/TT

Kritik mot julpynt med Auschwitzmotiv

ANNONS

Auschwitz-museet kritiserar via Twitter att julpynt och andra föremål med motiv från koncentrations- och utrotningslägret Auschwitz-Birkenau i Polen finns till försäljning hos näthandelsjätten Amazon.

"Att sälja 'julpynt' med bilder från Auschwitz verkar inte vara lämpligt. Auschwitz på en kapsylöppnare är ganska stötande och respektlöst", skriver museet.

Bland skärmdumparna museet delar syns en kapsylöppnare och keramikföremål med bilder från lägren, tänkta att hänga i julgranen. "Idealisk som souvenir", skriver säljaren, och tillägger att en snöstjärna med bild på lägrets stängsel passar som en present.

Näthandelsjätten verkade snabbt plocka bort föremålen från sajten, men museet twittrade senare ut bilder på bland annat en musmatta med motiv från lägret, som fanns till försäljning.

ANNONS

I Auschwitz, det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen, byggdes det största och mest beryktade nazistiska koncentrations- och utrotningslägret under andra världskriget. Mellan en och två miljoner människor dog i Auschwitz.

ANNONS