Frusna Chicagobor vid Lake Michigan. Till höger Kristin Brambo från Göteborg.
Frusna Chicagobor vid Lake Michigan. Till höger Kristin Brambo från Göteborg. Bild: Nam Y. Huh/Privat

Kristin från Göteborg i iskylans Chicago

Kristin Brambo från Göteborg befinner sig för närvarande i Chicago, där temperaturen krupit ner till minus 30 de senaste dagarna. Det har tillfälligt satt vardagslivet på paus.
– Det är nästan spöklikt tomt på sina ställen, säger hon.

ANNONS
|

Chicago har de senaste dagarna upplevt en kyla av sällan skådat slag. Skolor har hållits stängda och anställda har stannat hemma från jobbet. Tåg och flyg har ställts in.

I den miljonstaden har temperaturen krupit ner till minus 30. Med vinden – Chicago går även under namnet "The windy city" – har kölden känts som närmare 50 minusgrader. Enligt amerikanska medier har minst sex personer dött av kylan.

När GP når Kristin Brambo befinner hon sig i centrala Chicago, och har för stunden tagit sin tillflykt till ett café för att värma upp sig. Hon blickar ut genom fönstret.

– Det är inte så livat som det brukar vara, och de som är ute har halsduken invirad runt hela huvudet.

ANNONS

Vände i dörren

Kristin har i dag tagit den 25 minuter långa resan från hemmet in till Downtown för att uträtta ett ärende. Men det tog emot. Strategin är att springa från tåget in på ett varmt ställe för att värma sig, och sedan kuta vidare till nästa.

Värre var det när hon häromdagen tänkte promenera till den lokala affären.

– Jag gick ut från dörren och vände direkt. Det var inte värt det. Det räckte inte med luva och halsduk utan hade behövt minst två hoodtröjor till.

Hon bor sedan ett år tillbaka i staden och studerar historia på North Park University, som hållit stängt sedan i tisdags.

– Vi fick mejl från rektorn om att klä oss varmt och att stanna inne. Men i morgon planerar de att öppna igen.

"Biter i huden"

Även om Kristin Brambo är van vid att pölsa sig fram i snön under vindpinade Göteborgsvintrar, så är detta något helt annorlunda.

– Jag har inte varit med om den här råa kylan. Det biter i huden om man inte täcker all hud.

Det verkar dock som att de värsta nu är över. På torsdagen är det runt 20 minusgrader, och nästa vecka väntas vädret slå om ordentligt, med upp till tio plusgrader. Det skulle i så fall innebära en temperaturskillnad på 40 grader på bara en vecka.

ANNONS

Men fram tills dess tänder man eldar längs med rälsen på stadens pendeltågslinjer, med syftet att värma upp metallen i skenorna så att de inte slits isär i den extrema kylan.

Och staden väntas ligga på viloläge lite till.

– Det är nästan spöklikt tomt på sina ställen, säger Kristin Brambo från sitt fönsterbord på caféet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS