En patient behandlas på ett sjukhus i Barcelona i Spanien. rkivbild.
En patient behandlas på ett sjukhus i Barcelona i Spanien. rkivbild. Bild: Felipe Dana/AP/TT

Kriminalutredning om dödsfall på äldreboenden

ANNONS

Spanska åklagare inleder en granskning av över 200 dödsfall på äldreboenden. Utredningen ska se om hanteringen av de äldre kan vara brottslig.

Spaniens äldreboenden drabbades svårt i coronapandemins första våg i våras. Närmare 43 000 personer som bodde på äldreboenden avled av coronarelaterade sjukdomar.

Många anställda berättade om bland annat brist på säkerhets- och skyddsutrustning.

Åklagare meddelar att ungefär hälften av fallen kan röra vållande till annans död genom försummelse. 21 av fallen kan handla om brist på medicinsk behandling.

"Ökningen i allmän smittspridning innebär en fortsatt risk för äldreboenden", skriver åklagarmyndigheten och påpekar att man kommer att följa utvecklingen noggrant.

ANNONS

Tidigare förekommande brister – såsom dålig styrning, finansiering, koordinering och arbetsmiljöproblem – ses som några av orsakerna till det svåra läget, enligt åklagarrapporten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS