Trött.
Trött.

Kreml har tröttnat på amerikansk "häxjakt"

Ryska regeringen är trött på de amerikanska anklagelserna om hackning, och anklagar USA:s underrättelsetjänster för amatörmässighet.

ANNONS
|

I sin första officiella reaktion på rapporten om rysk inblandning i amerikanska valet går Kreml till hårt angrepp mot de amerikanska underrättelsetjänsterna.

- Vi känner rejäl trötthet inför de här anklagelserna. Det påminner verkligen om en häxjakt, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Peskov kallar rapporten oprofessionell och säger att den inte innehåller något av substans.

- Det här är obefogade påståenden utan någon som helst grund, på en tämligen amatörmässig, känslomässig nivå som knappast förtjänar professionell bearbetning av säkerhetstjänster i världsklass, fortsätter Peskov.

ANNONS

Anklagelsen om häxjakt framfördes även av den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump inför ett möte med cheferna för USA:s underrättelsetjänster i fredags.

Den amerikanska underrättelserapporten kom förra veckan och pekade bland annat ut Rysslands president Vladimir Putin som skyldig till att ha legat bakom en påverkanskampanj riktad mot det amerikanska presidentvalet i fjol. Kampanjen ska bland annat ha haft som syfte att undergräva trovärdigheten för Demokraternas kandidat Hillary Clinton.

Bakgrund: Detta har hänt

Under 2016 har flera omfattande dataintrång uppdagats i USA, flera av dem kopplade till valrörelsen. I somras drabbades Demokraterna av flera attacker, som presidentkandidaten Hillary Clinton skyllde på ryska hackare. President Barack Obama ville då inte utesluta att Ryssland försökte påverka valutgången till Donald Trumps fördel.

I början av oktober anklagade amerikanska underrättelsemyndigheter ryska regeringen för att ligga bakom hackattacker mot företag och institutioner i USA. De påstådda dataintrången hade enligt myndigheterna gjorts i syfte att påverka valrörelsen. En talesperson för Kreml avfärdade uppgifterna som "nonsens".

I mitten av december pekade både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef, ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under presidentvalet. Vid en presskonferens i Vita huset den 16 december sade president Barack Obama att konsekvenser väntar Ryssland.

I slutet av december utvisade USA 35 ryska diplomater och president Obama utlovade sanktioner mot Ryssland med hänvisning till de misstänkta cyberattackerna.

Källor: DNI (Director of National Intelligence), The New York Times

ANNONS