'Ett bidrag för att få hjulen att snurra', säger Danmarks finansminister Nicolai Wammen (S) om det nya sommarpaketet till ekonomin. Arkivbild.
"Ett bidrag för att få hjulen att snurra", säger Danmarks finansminister Nicolai Wammen (S) om det nya sommarpaketet till ekonomin. Arkivbild. Bild: Yves Logghe/AP/TT

Kontantstöd till hushåll i Danmark

Danska partier med en majoritet i folketinget har under natten gjort upp framtida stödåtgärder i coronakrisen, med stora kontanta utbetalningar direkt till hushåll, enligt landets finansminister Nicolai Wammen (S).

ANNONS

Danska löntagare får i snitt 19 000 kronor senast i oktober i direkt utbetalning. Detta finansieras av intjänad semesterersättning, som tidigare frusits inne med avsikt att betalas ut när berörda löntagare går i pension.

60 miljarder

Totalt handlar det om 60 miljarder kronor, som via denna åtgärd skjuts in i dansk ekonomi.

– Som andel av BNP talar vi om i storleksordningen 2,6 procent, vilket är ganska ansenligt, säger Jeppe Juul Borre, chefsekonom på Arbejdernes Landsbank.

Beloppet som betalas ut till varje enskild löntagare avgörs av intjänad semesterersättning och det kan om lönen överstiger en miljon kronor per månad handla om 32 400 kronor.

ANNONS

Det krävs att man arbetat under perioden 1 september 2019 till och med augusti 2020 för att få pengarna.

Få hjulen att snurra

Det blev under natten även uppgjort om en satsning på 1,8 miljarder danska kronor i stöd till personer som lever på utbetalningar från socialförsäkringssystemet. De får nu ett skattefritt tillskott på 1 000 danska kronor.

– För många människor kommer det vara riktigt trevligt att få 1 000 skattefria kronor, säger Nicolai Wammen.

– Men vi måste också vara ärliga och säga att det inte vänder upp och ner på folks liv. Det är ett bidrag för att få hjulen att snurra.

Samtidigt har en majoritet av folketingets partier gjort upp om att det mesta av de tidigare stödåtgärderna på cirka 300 miljarder kronor i form av skatte- och momsuppskov och olika typer av direktstöd nu ska fasas ut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS