Kongressen vill se korten på bordet

ANNONS
|

Trump sade vid en examensceremoni för kadetter i går att ingen president har blivit värre behandlad än han. Men han påpekade att han inte vill tillfredsställa medierna utan de bortglömda människorna i USA.

Den gemensamma nämnaren i de senaste avslöjandena är Ryssland. Presidenten har erkänt att han överlämnat hemligstämplat material om IS till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Det är klandervärt men inte olagligt. Rysslands president Vladimir Putin har meddelat att ingenting olämpligt diskuterades med den amerikanske presidenten i Ovala Rummet. För att backa upp sitt påstående erbjuder han utskrifter av inspelningar. Det är möjligt att det finns en missuppfattning här. Skriftliga samtalsuppteckningar brukar ske vid överläggningar av denna typ. Om någon i den ryske utrikesministerns sällskap spelat in samtalet är det mer anmärkningsvärt.

ANNONS

Har unik rätt att avklassificera

Historien med de hemligstämplade dokumenten – som har sitt ursprung i Israels säkerhetstjänst – kan blåsa över. Presidenten har den unika rätten att avklassificera dokument.

Det är istället den avskedade FBI-chefens läckta egna uppteckning av ett möte med Trump i Vita huset som kan vara förödande. Donald Trump skall, enligt medieuppgifter, ha uppmanat Comey att lägga ned utredningen av Mike Flynns Rysslands-kontakter. Flynn fick lämna posten som nationell säkerhetsrådgivare i februari sedan han undanhållit sina Rysslands-kontakter vid samtal med vicepresident Mike Pence. FBI hade då inlett utredningen om hur Ryssland hackat det demokratiska partiet och därmed påverkat valrörelsen.

Kan vara olagligt

Om det är korrekt att Trump försökt pressa Comey att inte utreda Flynn vidare kan det vara olagligt. FBI skall stå fritt från påtryckningar från presidenten. Påtryckningar strider mot den amerikanska konstitutionen.

Och det är här som Donald Trump lever farligt. Om det visar sig att han verkligen framfört påtryckningen mot Comey är det ett fall för kongressen. Trump har i ett tweet häromdagen varnat Comey för att läcka till medierna med tanke på att det kan finnas bandupptagningar. Det tolkas som att Trump spelat in möten med Comey.

Detta har i sin tur lett till att både demokrater och republikaner i kongressen kräver att alla kort läggs på bordet. Den republikanske talmannen i representanthuset, Paul Ryan, sade i går att allt måste utredas.

ANNONS

Men ord står mot ord. Comeys anteckning är ännu inte offentlig. Vita huset förnekar att Trump yttrat sig så som Comey sägs ha noterat. Det var bara de två i rummet vid tillfället.

Nu handlar det om vems trovärdighet som värderas högst.

McCain jämför med Watergate

För första gången har en republikansk toppolitiker, senatorn John McCain, jämfört med Watergate som ledde till att Richard Nixon höll på att ställas inför riksrätt. Nixon valde att avgå istället för att riskera avsättning.

I Trumps fall är det påtryckningen på James Comey som kan leda vidare.

När det gäller brott mot konstitutionen står alla politiker i princip eniga om att presidenten inte kan fullfölja sina uppgifter. Men det är en tolkningsfråga, särskilt om presidenten nekar och det inte finns något annat än Comeys egen uppteckning att hänvisa till.

Men republikanerna och demokraterna kan enas om att tillsätta en kommission för att utreda frågan och även utse en speciell åklagare. Något som nu också skett i tidigare FBI-chefen Robert Mueller. Det blir en längre process – för att undvika juridiska felaktigheter – och därefter är det representanthuset som beslutar om det hela skall föras vidare till riksrätt.

Två presidenter har ställts inför riksrätt

Representanthusets beslut är politiskt. Senaten prövar sedan frågan med ordföranden i Högsta domstolen som leder utfrågningarna. Två tredjedelar av senatorerna måste rösta ja för att presidenten skall avsättas.

Två presidenter har ställts inför riksrätt – Andrew Jonhson 1868 och Bill Clinton 1998. Clinton anklagades för att ha ljugit under ed under Lewinskyaffären. Både Johnson och Clinton klarade sig med liten marginal.

Stämningen i Vita huset uppges vara kaotisk. Donald Trump själv var under gårdagen talare vid en examensceremoni med kadetter. I slutet av veckan reser han på sin första långa utlandsresa som för honom till bland annat Saudiarabien, Israel, Vatikanen, Natos möte och sammankomsten med G7. Under den tiden fortsätter utredningar och krav på att FBI överlämnar material till kongressen i Washington.

ANNONS
ANNONS