Den amerikanska kongressen röstar i ett försök att begränsa Donald Trumps möjligheter att angripa Iran. Arkivbild.
Den amerikanska kongressen röstar i ett försök att begränsa Donald Trumps möjligheter att angripa Iran. Arkivbild. Bild: Maja Suslin/TT

Kongressen försöker förhindra Iranattacker

ANNONS

Den amerikanska senaten har röstat igenom lagstiftning som syftar till att hindra president Donald Trumps i det fall han skulle vilja angripa Iran.

Lagtexten stipulerar att presidenten måste avbryta all militär aktivitet riktad mot Iran såvida kongressen inte förklarar krig mot landet eller ger ett särskilt godkännande till ett militärt angrepp.

Den 3 januari dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad, vilket fick Iran att svara med robotattacker mot militära anläggningar i Irak där USA hade soldater. Upptrappningen befarades där och då vara ett startskott för en jättekonflikt i regionen.

Senaten, som kontrolleras av Republikanerna, godtog det nya lagförslaget på torsdagen sedan åtta av Trumps partikamrater röstat för. I ett nästa led ska det demokratstyrda representanthuset rösta om det. Presidenten väntas dock lägga in sitt veto i det sista steget.

ANNONS

När representanthuset röstade ja till ett liknande förslag i januari sade Trump att han "inte behöver" ta hänsyn till det.

Rättad: I en tidigare version av texten stod det att lagförslaget var längre fram i lagstiftningsprocessen än det är.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS