Girighet misstänks ha sänkt smugglarna, som lastade Cessna-planet för tungt. Genrebild.
Girighet misstänks ha sänkt smugglarna, som lastade Cessna-planet för tungt. Genrebild. Bild: Joshua Lindsey/Daily news/AP/TT

Kokainsmugglare blev giriga – kraschade plan

ANNONS

Det lilla flygplanet av fabrikatet Cessna skulle transportera kokain från Papua Nya Guinea till Australien, men hann knappt lyfta från det otillgängligt belägna flygfältet innan det kraschade. Något som enligt polisens teori kan ha berott på att smugglarna lät snålheten bedra visheten.

"Girighet spelade en central roll i syndikatets verksamhet och det kan inte uteslutas att kokainets vikt påverkade planets förmåga att lyfta", skriver den federala australiska polisen i ett uttalande på lördagen.

Fem män anknutna till en kriminell gruppering baserad i australiska Melbourne har gripits misstänkta för att ha försökt organisera den misslyckade smugglingen. Planets pilot, en australisk medborgare, inställde sig efter kraschen på Australiens konsulat i den papuanska huvudstaden Port Moresby. Han har gripits misstänkt för brott mot visumreglerna.

ANNONS

Totalt var planet lastat med över 500 kilo kokain, till ett uppskattat gatuvärde av 500 miljoner svenska kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS