Knarkrättegång kopplas till maffiabossen El Chapo och Honduras president

En knarkmaffia med kopplingar till högsta politiska nivå och drogkungen El Chapo – under onsdagen inleds rättegången mot den misstänkte knarksmugglaren "Tony" Hernández i USA. Men omvärldens ögon kommer i hög grad att riktas mot hans bror, Honduras president Juan Orlando Hernández, som också pekas ut som inblandad.

ANNONS
|

Juan Antonio ”Tony” Hernández greps i Miami, USA, i slutet av förra året, misstänkt för knark- och vapenbrott. Han ska bland annat ha varit inblandad i åtta mord i samband med en kokainkonflikt och försökt distribuera maskingevär till samarbetspartners i Mexiko och Colombia.

Men den som kommer att stå i fokus för mångas intresse när rättegången inleds är snarare hans bror, Honduras president Juan Orlando Hernández. I dokument offentliggjorda av de federala åklagarna i New York kallas han för ”medkonspiratör” i ett nätverk av knark, makt och organiserad brottslighet. Han nämns inte vid namn, men är utpekad som Tony Hernández bror och vinnare av presidentvalet 2013 är JOH, som kan kallas utifrån sina initialer, tydligt identifierad.

ANNONS

– Jag kan säga till de här kriminella och deras allierade nationella och internationella politiker att jag står stark i min kamp och de kan inte stoppa mig, jag kommer inte att dra mig tillbaka. Tvärtom kommer jag att stärka alla de åtgärder vi vidtagit mot knarkaktiviteter, det är mitt löfte, har han själv kommenterat uppgifterna.

Anklagas för att ta emot mutor

Den redan tidigare impopuläre presidenten påstås bland annat ha begärt och tagit emot mutor från högt uppsatta kriminella i utbyte mot skydd. Antalet mord i Honduras har minskat de senaste åren, men landet är fortfarande ett av världens dödligaste och ett av Latinamerikas mest ojämlika. Flera våldsamma protester de senaste åren har riktas mot regeringen och de nya utpekandena har lett till ytterligare demonstrationer med krav på Hernández avgång, som i sin tur har mötts av tårgas.

– Att nämnas i de här fallen är ett hårt slag, men jag tror inte att det är ett slag som kan driva bort honom från makten, på grund av andra faktorer som spelar in, säger Nincy Perdomo, politisk reporter och chef för undersökande journalistik på tidningen El Pulso.

Flera våldsamma protester har genomförts där protestanterna kräver presidentens avgång.
Flera våldsamma protester har genomförts där protestanterna kräver presidentens avgång. Bild: Elmer Martinez

Hernández Partido Nacional kontrollerar med hjälp av stödpartier kongressen och har stöd av landets militär. Många anser därför att Hernández möjlighet att sitta kvar ligger i händerna på USA, som var bland de första att erkänna honom som vinnare efter det omstridda valet 2017, trots att kandidaturen bröt mot konstitutionen och internationella organisationer dömt ut resultatet som riggat.

ANNONS

Honduras har länge varit en strategiskt viktig allierad för USA, exempelvis när de ville bekämpa Sandinisterna i grannlandet Nicaragua under 1980-talet och senare i kriget mot drogerna, där Honduras geografiska läge och svaga statsapparat gjort landet till en viktig länk i smuggelkedjan. Viljan att undvika en vänsterregering i landet tydliggjordes när USA efter statskuppen 2009 inte tryckte på för att återinrätta den mer vänsterorienterade Manuel Zelaya som president.

Frågan nu är om Vita huset även kan blunda för vad åklagarna kallat en symbiosliknande relation mellan knarksmugglare och Honduras Nationella Parti, i vilken Tony Hernández ska har spelat en nyckelroll som länken mellan några av landets största knarkbossar och presidentpalatset.

Kopplas samman med El Chapo

Både han och brodern har nekat till alla anklagelser och sagt att de endast bygger på vittnesmålen från den tidigare politikern Alexander Ardón, som börjat samarbeta med åklagarna efter att han i januari själv åtalades för storskalig smuggling, inklusive användandet av ett kokainlaboratorium och en hemlig landningsbana för flyg som transporterade narkotika. Den före detta borgmästaren ska även ha samarbetat med den mexikanske knarkkungen Joaquín Guzman – mer känd under smeknamnet ”El Chapo” – som ledde den ökända Sinaloakartellen fram tills han greps och utlämnades till USA, där han tidigare i år dömdes till livstids fängelse.

ANNONS
Den mexikanske knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzman.
Den mexikanske knarkkungen Joaquín "El Chapo" Guzman. Bild: Eduardo Verdugo

Ardón är ett av huvudvittnena som pekar ut president Hernández, som i sin tur bland annat ska ha begärt motsvarande runt 10 miljoner kronor från Ardón till sin presidentvalskampanj 2013 i utbyte mot skydd från rättvisan. Vid en presskonferens efter att uppgifterna offentliggjorts kallade presidenten vittnesmålen för en attack mot hans person, grundad i hämndbegär från den kriminella världen.

– Det är en konspiration mot den enda regering som har omvandlat det här landet till en fientlig region för knarksmugglare, hävdade han.

Faktum är att han har bidragit till att nästan två dussin misstänkta knarksmugglare har utlämnats till USA, vilket kan ses som en fjäder i hatten för båda parter. Intresset i Washington för ett fortsatt samarbete lär inte ha minskat när Honduras förra veckan skrev under ett migrationsavtal liknande dem som Guatemala och El Salvador redan gjort med USA, som innebär att migranter som passerat Honduras på sin väg norrut måste söka asyl där snarare än i USA.

Överenskommelserna har kritiserats av människorättsförsvarare som påpekat att länderna, som präglas av straffrihet, korruption, våld och fattigdom, inte ens klarar av att garantera sina egna medborgare säkerhet och mänskliga rättigheter. Men avtalen är en seger för Donald Trumps försök att stoppa migranter från att ta sig till USA och Hernández senaste besök i Washington bekräftar att de goda relationerna kvarstår.

ANNONS
Honduras har länge varit en viktig länk i smuggelkedjan av droger till USA. Bilden är en arkivbild.
Honduras har länge varit en viktig länk i smuggelkedjan av droger till USA. Bilden är en arkivbild. Bild: Fernando Antonio

Flera släktingar utreds

Samtidigt målas en bild upp av en hel statsapparat i maskopi med den knarkmaffia som USA så gärna vill bekämpa. Flera av presidentens släktingar utreds av åklagare i Honduras och hans syster utreddes för storskalig korruption och kopplingar till knarkhandeln när hon dog i en helikopterkrasch 2017. Även Juan Orlando Hernández företrädare Porfirio Lobo Sosa väntas anklagas för att ha tagit emot knarkpengar och för inblandning i pengatvätt. 2017 dömdes hans son till 24 års fängelse för kokainsmuggling och hans fru konstaterades nyligen skyldig till korruption och riskerar fängelsestraff på över 50 år.

Väljer åklagarna i New York att lägga fram ytterligare bevis även mot president Hernández kan relationen bli besvärande. Men stannar anklagelserna vid indicier har Vita huset sannolikt en bra position för att fortsatt trycka på Honduras i migrationsfrågan, vilket Nincy Perdomo tror ligger mer i dess intresse än att göra sig av med en god bundsförvant.

– Den som håller Juan Orlando Hernández kvar vid makten är USA. Jag tror inte att det kommer att drivas något fall direkt mot honom så länge han är president, säger hon.

Ett alternativ kan vara att vänta tills Hernández mandat går ut 2022. Vill åklagarna ställa honom inför rätta innan det måste de begära honom utlämnad – en process i vilken de kan väntas stöta på diplomatiska problem.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS