USA:s utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister Jim Mattis på en pressträff efter mötet med en kinesisk delegation i Washington.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister Jim Mattis på en pressträff efter mötet med en kinesisk delegation i Washington.

Kina uppmanas pressa Nordkorea hårdare

USA uppmanar Kina att sätta mer diplomatisk och ekonomisk press på Nordkorea för att tvinga Pyongyang att överge sitt kärnvapenprogram.

ANNONS
|

USA:s utrikesminister Rex Tillersons uttalande kommer sedan han och försvarsminister Jim Mattis träffat kinesiska företrädare på besök i Washington, och dagen efter det att president Donald Trump twittrat att han uppskattar president Xi Jinpings försök med Nordkorea men att "det inte har hjälpt".

Onsdagens möte skedde också i skuggan av den amerikanske studenten Otto Warmbiers död, efter 18 månader i nordkoreansk fångenskap.

Tillerson säger att Kina har "diplomatiskt ansvar att sätta mycket större ekonomisk och diplomatisk press på regimen om landet vill undvika en ytterligare upptrappning i regionen".

Från Peking kommer ett uttalande om att landet inte har gett upp hoppet om att påverka Pyongyang och att problemet inte bara är Kinas.

ANNONS

President Trump kommer att göra ett besök i Kina senare i år, enligt Tillerson.

Mattis sade – som svar på en fråga om Trump har förlorat tron på om Kina kan hålla tillbaka Nordkorea – att presidentens tweet visar på den amerikanska "frustrationen" över Pyongyangs upprepade provokationer och att få se "en ung man åka över dit i god hälsa, och, efter en ondskefull handling, komma hem i stort sett död".

Trump själv sade i ett tal i Cedar Rapids, Iowa, att USA "har ett utmärkt förhållande till Kina", enligt Reuters.

- Jag gillar verkligen president Xi, sade Trump också.

TT-AFP

Fakta: Otto Warmbier

Otto Warmbier studerade på University of Virginia när han i januari 2016 greps på flygplatsen i Pyongyang, på väg hem efter en gruppresa i den slutna diktaturen Nordkorea.

Nordkoreanska myndigheter förklarade att de hade övervakningsbilder som visar hur Warmbier försöker stjäla en propagandaskylt på ett hotell. Filmen användes som bevis under Warmbiers timslånga rättegång. Han befanns skyldig till att ha begått en "fientlig handling" mot landet och dömdes i mars 2016 till 15 års straffarbete.

Han frigavs dock redan i år av humanitära skäl, och flögs hem till USA från Nordkorea den 13 juni. Han befann sig då i koma, och hade gjort det ända sedan i mars 2016 enligt information som hans föräldrar fått tidigare i juni.

Nordkorea har sagt att Warmbier blev sjuk av botulism efter rättegången och hamnade i koma efter att ha tagit en sömntablett. Amerikanska läkare har dock inte hittat några bevis på aktiv botulism, en sällsynt sjukdom som orsakas av dålig mat eller ett smutsigt sår. Läkarna kunde konstatera att Warmbier hade omfattande hjärnskador och inte tycktes reagera på signaler från omgivningen.

I måndags meddelade hans familj att han avlidit, 22 år gammal.

Källa: CNN, Reuters

ANNONS