En kvinna och en man går förbi en affisch på Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.
En kvinna och en man går förbi en affisch på Kinas president Xi Jinping. Arkivbild.

Kina tystar kritik mot presidentförslag

Efter förslaget att Kinas president ska kunna väljas på obestämd tid växer kritiken mot Xi Jinping och Kommunistpartiet i sociala medier. Statliga medier har svarat med att blockera kommentarer och publicera propaganda.

ANNONS
|

Arga användare av det sociala nätverket Weibo drar paralleller till grannlandet Nordkorea och prodemokratiska aktivister i Hongkong har kallat president Xi Jinping för "kejsare Xi". Andra har publicerat bilder på Nalle Puh, som Xi Jinping sägs likna, som kramar en burk honung med texten "hitta det du gillar och håll fast vi det".

I söndags meddelade Kommunistpartiet att man vill ändra grundlagen för att göra det möjligt för presidenten att väljas på obestämd tid. Det öppnar för att den 64-årige Xi Jinping inte kommer att behöva gå i pension när hans mandat löper ut 2023. Den nuvarande begränsningen på två mandatperioder infördes för att öka stabiliteten i Kina efter diktatorn Mao Zedong, som styrde landet fram till sin död 1976.

ANNONS

För att stävja kritiken har Weibo, som ofta beskrivs som den kinesiska motsvarigheten till Twitter, blockerat sökord kopplade till förslaget. Statligt kontrollerade medier har också stängt ner kommentarsfält kopplade till artiklar om förslaget och publicerat ledartexter som stödjer beslutet.

TT-Reuters

Fakta: Kinas senaste presidenter

Xi Jinping tog över som ordförande för Kommunistpartiet 2012 och valdes till president 2013. Han tog då över efter Hu Jintao som var president 2003-2013.

Hu Jintaos företrädare hette Jiang Zemin, även han var president i två mandatperioder mellan 1993 och 2003.

ANNONS