Långa köer till krematorierna har rapporterats från Kina, samtidigt som de officiella dödstalen rapporterats som under 40 personer sedan restriktionerna släpptes. Nu vänder kinesiska myndigheter och medger 60 000 covidrealterade dödsfall.
Långa köer till krematorierna har rapporterats från Kina, samtidigt som de officiella dödstalen rapporterats som under 40 personer sedan restriktionerna släpptes. Nu vänder kinesiska myndigheter och medger 60 000 covidrealterade dödsfall.

Kina erkänner: Över 60 000 döda med covid på en månad

Efter att tidigare ha hävdat att endast 37 personer dött i covid sedan restriktionerna släpptes tvärvänder kinesiska myndigheter. De har nu erkänt att 60 000 covidrelaterade dödsfall inträffat den senaste månaden.

ANNONS
|

På lördagen gick kinesiska myndigheter ut med uppgifter om att 60 000 människor dött med covid-19 sedan början på december förra året.

Drygt 5 500 av dem ska ha dött av andningssvikt direkt orsakad av covid-19 medan resterande 55 000 uppges ha haft andra åkommor i kombination med covid-19.

Tills alldeles nyligen hävdade man att endast 37 personer hade dött sedan restriktionerna slopades. Detta samtidigt som flera internationella medier rapporterat om överfulla sjukhus och krematorier som jobbar dygnet runt i landet.

Kritiserats för att de försökt mörklägga siffrorna

Den kinesiska regeringen slutade rapportera sina covidfall efter att restriktionerna hävdes i början på december, och har sedan gått ut med att man bara ska rapportera månadsvis.

ANNONS

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för en stor underrapportering från Kina, som kritiserats från flera håll för att försöka mörklägga det verkliga smittoläget. Bland annat har WHO menat att Kina använder andra definitioner än de som rekommenderas för coviddödsfall, och man har också uttryckt oro för att läkare och annan vårdpersonal avskräcks från att rapportera antalet dödsfall.

Den nya siffran visar alltså på 1 500 gånger fler dödsfall än vad som tidigare sagts.

Samtidigt uppskattade en studie från Pekings universitet nyligen att mer än 60 procent av landets befolkning bar på viruset, och att siffran i vissa provinser var betydligt högre. I Gansuprovinsen uppskattades över 90 procent av befolkningen vara smittad, och i Yunnan och Qinghai låg siffran över 80 procent.

LÄS MER:”Kraftig underrapportering” av covid-dödsfall i Kina enligt WHO

LÄS MER:Ingen covidstatistik från Kina trots kritik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS