Brett Kavanaugh. Arkivbild.
Brett Kavanaugh. Arkivbild.

Kavanaugh-fallet – lackmustest för #metoo?

Mörka moln har tornat upp sig över Brett Kavanaugh – USA:s president Donald Trumps kandidat till Högsta domstolen – efter anklagelser om sexuella övergrepp. Många ser fallet som ett lackmustest för vilket genomslag metoo-rörelsen egentligen har fått i USA.

ANNONS
|

Våldtäktsanklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein slog ned som en bomb i USA i oktober i fjol.

Vittnesmålen från flera kvinnor, och rättsprocessen som följde, blev startskottet för en bred diskussion om sexuella övergrepp, som många anser gav mod till kvinnor att berätta om egna erfarenheter av sexuella trakasserier, övergrepp och rena våldtäkter under hashtaggen #metoo.

Försämrade utsikter

Anklagelser om sexuella övergrepp är också skälet till att framtiden är oviss för Trumps HD-domarkandidat Brett Kavanaugh. Efter det att psykologiprofessorn Christina Blasey Ford för snart två veckor sedan beskyllde Kavanaugh för att ha förgripit sig på henne på en fest i början av 1980-talet har Kavanaughs nominering ifrågasatts av många.

ANNONS

Oddsen har inte förbättrats av att ytterligare kvinnor trätt fram med liknande berättelser om den 53-årige domaren.

- Utsikterna är betydligt sämre än de var för två veckor sedan, på grund av de här vittnesmålen, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

TT: I flera amerikanska medier beskrivs processen kring Kavanaugh och Ford som ett slags test för hur stort genomslag metoo-rörelsen har fått. Vad har hänt i USA sedan anklagelserna mot Weinstein?

- Metoo har fört upp den här frågan på agendan på ett mycket tydligt sätt. Den mobiliserar den del av samhället för vilken de här frågorna – jämställdhet, icke-diskriminering, kvinnors ställning – är ytterst viktig.

Trump: En bluff

Trump har hittills hållit sin kandidat Kavanaugh om ryggen och avfärdat kvinnornas anklagelser som "en stor fet bluff". Det är ett sätt att smutskasta dem, enligt Sara Landström som är docent i psykologi vid Göteborgs universitet.

ANNONS

- Så kan man ju absolut inte säga, eftersom vi inte vet vad de här personerna har att säga. Trump, som har väldigt stor makt, har på det viset tagit tydlig ställning, vilket gör det ännu svårare för kvinnorna att träda fram, säger Landström som bland annat forskar om bemötande av brottsutsatta.

Trump har bland annat riktat in sig på att det har tagit lång tid för Ford att träda fram. Hade det funnits någon substans i anklagelserna hade hon anmält händelsen direkt, enligt den amerikanske presidenten.

- Det här är jättekomplexa brott. Man kan inte förvänta sig att alla som utsätts spontant ska gå direkt till polisen och anmäla. Det fungerar inte så, säger Landström som tror att Ford kan ha funnit styrka i metoo-rörelsen.

Ett frö av tvivel

Nu återstår att se vilken trovärdighet senatsledamöterna tillskriver Fords berättelse. Oavsett om anklagelserna mot Kavanaugh skulle mynna ut i en rättsprocess eller ej kan själva misstanken vara nog för att så ett frö av tvivel kring hans lämplighet för ämbetet, tror Dag Blanck.

ANNONS

- Det är ingen som ifrågasätter att han är en juridiskt kompetent person, men uppgifterna som nu har framkommit kastar ju ett ljus över hans karaktär, hans personlighet, så att säga. Om senatorerna kan göra troligt att han faktiskt har gjort de här sakerna så skapar det en stor tveksamhet om hans omdöme.

TT

Fakta: Metoo

I början av oktober 2017 briserade skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagas för sexuella trakasserier. Hashtaggen #metoo tog fart på Twitter sedan skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

De kommande dagarna och veckorna pekades en lång rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier, även i Sverige.

I Sverige växte metoo med upprop och berättelser om övergrepp och kränkningar från många branscher.

ANNONS