USA:s expresident Donald Trump tillkännagav sin nya kandidatur vid ett evenemang i Florida i tisdags, samma dag som det stod klart att hans utvalda kandidat förlorade det avgörande senatsvalet i Nevada.
USA:s expresident Donald Trump tillkännagav sin nya kandidatur vid ett evenemang i Florida i tisdags, samma dag som det stod klart att hans utvalda kandidat förlorade det avgörande senatsvalet i Nevada. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

Kantstött Trump kan ta täten tidigt

En missräkning i mellanårsvalet, ett tilltagande tvivel inom partiet och åtal som hänger i luften.
Donald Trump tar tidigt sikte på Vita huset för att förekomma alla utmaningar. Och han har fortfarande en republikansk kärna på sin sida.

ANNONS
|

När Trump klev fram i rampljuset på sitt stora evenemang i Floridaresidenset Mar-a-Lago i tisdags upprepade han flera av de osanningar han länge har framhärdat: om valsystemet, om sina egna åstadkommanden och om det rådande läget i USA.

Och så sin valparoll: att göra USA stort igen (igen).

– Han annonserar det här väldigt tidigt. Ovanligt tidigt, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det finns beräkningar bakom det, naturligtvis. Han vill förekomma konkurrenterna. Sedan får han uppmärksamhet, han älskar ju att stå i centrum. Och sedan tror jag att han vill göra det lite svårare för jurister och åklagare att ställa honom inför rätta.

ANNONS

USA:s tidigare president har ställts inför riksrätt två gånger och utreds på många fronter, bland annat för försök till valfusk och skattefusk.

Negativ faktor i valet

Efter det förra presidentvalet har det funnits en tendens bland republikanska förgrundsfigurer att åtminstone inte lyfta fram Donald Trump och att blicka framåt. Efter förra veckans mellanårsval har allt fler klivit fram och konstaterat att det är dags att gå vidare.

Många av de hundratals kandidater som Trump gav sin välsignelse vann, vilket han själv gärna påtalar, men i de allra flesta fall var det på förhand tydligt vilket parti som skulle vinna i respektive valkrets.

I många svåra och avgörande vågmästardueller blev det bakslag. Flera Trumputvalda senatorskandidater förlorade, med resultatet att Demokraterna trots allt behåller makten i en av kongressens kammare.

– Det blir svårare för Trump den här gången, eftersom hans stjärna inte lyser lika klart som den gjorde för ett antal år sedan. Han har förlorat stöd. Inte så mycket bland sina kärnväljare, även om man även där ser vissa tvivel, men framför allt bland mer oberoende väljare, de som tidigare kunde tänka sig att rösta på honom, säger Erik Åsard.

Kritik och stöd

"Nej."

Topprubriken på den ledande konservativa tidskriften National Reviews hemsida var kort och koncis efter Trumps tillkännagivande. I ledartexten slås det fast att Republikanerna inte kan binda sig vid hans mast ännu en gång, med en referens till ett anekdotiskt citat som tillskrivs den franske filosofen Voltaire, när denne hade deltagit i en orgie:

ANNONS

"En gång är ett experiment, två gånger vore perverst."

Omkring 80 procent av de republikanska väljarna har fortsatt en positiv bild av Donald Trump. Och i tidiga mätningar inför Republikanernas primärval är Trump klart mest populär, enligt en sammanvägning av sajten Five Thirty Eight.

Floridas uppmärksammade guvernör Ron DeSantis, som av allt att döma bidar sin tid för att kliva fram och utmana Trump, ligger långt efter men klättrar. Han har fått utstå mer kritik, och öknamn, från Donald Trump. I tisdags bemötte han detta för första gången och sade att det "bara var oväsen".

– Och ni vet, i slutänden kan jag bara uppmana folk att titta på resultattavlan från förra tisdagen (i mellanårsvalet), sade DeSantis.

Än mindre populär

Budskap som tilltalar en stor del av de republikanska väljarna tilltalar inte nödvändigtvis landet i stort. Ett exempel är stödet till Ukraina, där det hörs invändningar i de republikanska partileden samtidigt som det folkliga stödet är väldigt stort.

Joe Biden är inte särskilt populär bland amerikaner i allmänhet, men enligt mätningarna är Donald Trump fortsatt än mindre populär.

Kari Lake försökte bli guvernör i Arizona med starkt stöd från Donald Trump, men hon förlorade. Arkivbild från kampanjmöte i somras.
Kari Lake försökte bli guvernör i Arizona med starkt stöd från Donald Trump, men hon förlorade. Arkivbild från kampanjmöte i somras. Bild: Ross D. Franklin/AP/TT
På Ron DeSantis republikanska valvaka fanns många Trumpanhängare. Frågan är vem de föredrar som presidentkandidat: guvernören eller ex-presidenten. Bilden togs förra tisdagen.
På Ron DeSantis republikanska valvaka fanns många Trumpanhängare. Frågan är vem de föredrar som presidentkandidat: guvernören eller ex-presidenten. Bilden togs förra tisdagen. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT
Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild från 2015.
Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Arkivbild från 2015. Bild: Anders Wiklund/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS