Kanada tvingas ändra coronastrategi efter folkstorm

För att hindra den skenande smittspridningen ville myndigheter i Ontario, Kanada, stänga lekplatser samt kräva legitimation från människor som rörde sig ute. Men efter stora protester har man tvingats dra tillbaka restriktionerna, skriver Aftonbladet.

ANNONS
|

I Kanada har den den folkrikaste provinsen Ontario, med 14 miljoner invånare och storstäder som Toronto och Ottawa, drabbats hårt av den tredje coronavågen.

Det rör sig om runt 4 000 fall dagligen, och man befarar en snar ökning om inte ytterligare åtgärder vidtas, skriver Aftonbladet.

LÄS MER:Ann Söderström lämnar toppjobbet – berättar om tuffaste arbetsåret någonsin

Dessutom vårdas 2 400 patienter på sjukhus för covid-19 i Ontario, 700 fler än när andra vågen härjade som värst.

Vården är nu överbelastad och man har lagt in vuxna på barnavdelningar.

– Det har aldrig hänt i Ontario förut. Det har aldrig hänt i Kanada förut, sa folkhälsoprofessorn vid Torontos universitet, Adalsteinn Brown till CTV.

ANNONS

Nya skarpa restriktioner i Ontario

Han säger också att den höga smittspridningen kommer fortgå till sommaren om befolkningen inte isolerar sig de kommande sex veckorna, enligt en ny modell han tagit fram.

– Jag vet att vi är trötta, jag vet att vi är demoraliserade och att många av oss är hjärtekrossade. Jag vet att alla vill ha en paus, men se till att hänga i, säger han.

LÄS MER:Coronasmittad man hittad död på strand – landet inför utreseförbud

Därför har myndigheterna med kort varsel tagit till skarpa restriktioner.

Man har bland annat infört gränskontroller mot angränsande provinser för att stoppa icke samhällsviktiga resor, förlängt utegångsförbudet för icke-nödvändiga ärenden och minskat på maxantalet i butiker.

Ville stänga lekplatser

Man införde även andra restriktioner, men som man efter en folkstorm nu beslutat att dra tillbaka:

Dels skulle polisen ha rätt att slumpmässigt stoppa bilister och gångtrafikanter, som i sin tur skulle vara tvungna att legitimera sig och förklara syftet med sin utevistelse. Den som vägrade riskerade böter. Det kritiserades både av människorättsaktivister, poliser och allmänhet.

Dels skulle alla lekplatser stänga, vilket vållade kritik då det skulle innebära påfrestningar för familjer som skulle tvingas hålla sig hemma.

I dagsläget har Kanada 1,1 miljoner rapporterade coronafall och 23 667 döda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS