Förödelsen är stor i Beirut efter explosionen. Ammoniumnitratet i hamnen tros ha funnits där sedan 2013 – och vara en av anledningarna till de stora konsekvenserna.
Förödelsen är stor i Beirut efter explosionen. Ammoniumnitratet i hamnen tros ha funnits där sedan 2013 – och vara en av anledningarna till de stora konsekvenserna. Bild: Hassan Ammar

Kände till riskerna – sex år innan explosionen

Explosionen i Beiruts hamn ledde till drygt 100 människors död och att tusentals skadades. Nu visar dokument hur ansvariga kände till riskerna redan för sex år sedan, enligt al-Jazira.

ANNONS
|

2 750 ton av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat förvarades i Beiruts hamn. Det tros ha exploderat under tisdagskvällen, och vara en av de stora orsakerna till förödelsen i Libanons huvudstad.

Nu uppger al-Jazira att libanesiska myndigheter kände till att ammoniumnitratet förvarades i hamnen för drygt sex år sedan – och att de var väl medvetna om riskerna.

LÄS MER:Massiv explosion i Beirut – över 100 döda

Kom med ryskägt fartyg

Lasten uppges ha kommit till Beirut i september 2013 ombord på ett ryskägt, mongoliskflaggat fraktfartyg. Det tros ursprungliget ha varit på väg till Moçambique, men behövt lägga till i Libanon efter att ha fått tekniska problem.

Libanesiska myndigheter ska sedan ha förhindrat fartyget från att segla vidare, och besättningen ska ha övergett det i hamnen.

ANNONS

Varnade för farorna

Tulltjänstemän ska vid minst sex tillfällen, mellan 2014 och 2017, ha efterfrågat en lösning för att få bort ammoniumnitratet från hamnen. Utan respons.

Bland annat menar al-Jazira att den ”allvarliga faran” med att hålla ammoniumnitratet i hamnen påpekades i breven. Att få bort ämnet från platsen sågs som viktigt för att bevara säkerheten i hamnen, och för dem som arbetar där.

Tre år senare fanns lasten kvar – vilket tros ha fått förödande konsekvenser.

LÄS MER:Analys: Libanons kris fördjupas i explosiv region

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS