Källa efter praktfiasko: USA kan ha hackat missil

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

På lördagen drog Nordkorea igång än jättelik militärparad i huvudstaden Pyongyang under firandet av den avlidne ledaren Kim II-Sung – farfar till styrande Kim Jong-Un.

Dagen därpå larmade sydkoreansk militär om att Nordkorea skjutit upp en missil, men atttestet verkade ha misslyckats. Händelsenbekräftades senare av amerikansk militär. I Nordkorea brukar lyckade missiltester få stor uppmärksamhet, medan det har varit desto tystare om söndagens fiasko.

Nu avslöjar Storbritanniens forne utrikesminister att det finns misstankar om att USA kan vara inblandat, skriver The Times.

– Det kan ha misslyckats eftersom systemet inte är tillräckligt välfungerande, men det finns en stark övertygelse om att USA med hjälp av cybermetoder har varit framgångsrikt vid flera tillfällen med att störa den här sortens tester och få dem att misslyckas, säger Malcolm Rifkind till BBC.

ANNONS

Var på besök i Seoul

Den misslyckade uppskjutningen inträffade samtidigt som USA:s vicepresident Mike Pence besökte Seoul i Sydkorea. Huruvida det är en slump eller inte är oklart, men tidigare har Nordkorea ofta tajmat provokationermed politiska händelser. Efter uppskjutningen har Mike Pencereagerat återhållsamt. I ett tal till amerikanska soldater som är stationerade i Sydkorea, har han poängterat det amerikanska stödet till Nordkoreas ständigt hotade granne.

– Vårt engagemang i den här historiska alliansen med de modiga människorna i Sydkorea har aldrig varit starkare, säger han.

Även den Tokyobaserade försvarsexperten Lance Gatling poängteraratt inblandning från USA:s håll kan ligga bakom Nordkoreas misslyckade uppskjutningar.

– Det finns en möjlighet att Nordkoreas försörjningskedja för komponenter har infekterats, utan att de någonsin kommer veta det, säger han till The Telegraph.

USA:s biträdande nationella säkerhetsrådgivare K. T. McFarland har avböjt att kommentera om USA använt sig av cybermetoder för att sabotera det senaste missiltestet, men medger att "många av framtidens krig kommer att utkämpas i cybervärlden".

Beordrade snabbare utveckling

2014 gav den tidigare presidenten Barack Obama order om att skynda på utvecklingen av cyberattacker och elektronisk krigsföring för att kunna tackla Nordkoreas uppskjutningar. Kort efter det börjar ett stor mängd Nordkoreanska raketer att explodera. Det råder dock oenighet bland experter om det är USA:s verk eller en konsekvens av dåligt byggda raketer, skriver New York Times.

ANNONS

Även Nordkoreas senaste missiltest den 5 april misslyckades. Missilen klarade bara 60 kilometers flygning innan den kraschade i havet, enligt sydkoreanska källor. I slutet på mars genomförde Nordkorea ytterligare ett misslyckat test.

Experter misstänker att USA genomför attacker med hjälp av antingen elektromagnetisk påverkan eller cyberattacker – inte minst med hackad elektronik inuti missilen som gör att missilen träffar fel, skriver The Telegraph.

"Militär hysteri"

Totalt har Nordkorea genomfört fem kärnvapentester och ett flertal missiltester. Den senaste tiden har tonenmellan USA och Nordkorea varit mycket uppskruvad. Trump har hotat på Twitter medatt själv ta itu med Nordkorea, såvidainte Kina får landet att lugna ner sig. Nordkorea å sin sida har kallat USA:s beteende för "militär hysteri" och hotar USA med kärnvapen.

Som svar på Nordkoreas förra rakettest, har USA skickat en konvoj med krigsfartyg till Koreahalvön. Kina har gått med på att straffa Nordkorea om landet genomför fler kärnvapentester. Experter varnar dock för att maktuppvisningar från USA:s håll riskerar att trappa upp Kim Jong-Uns stridslusta.

ANNONS