Jordaniens kung Abdullah II. Arkivbild.
Jordaniens kung Abdullah II. Arkivbild.

Jordanien kräver tillbaka områden från Israel

Jordaniens kung Abdullah II har beslutat att inte förnya ett 25-årigt avtal som inneburit att Israel kunnat arrendera två mindre områden vid gränsen mellan länderna. Israel hoppas dock kunna försöka förhandla fram en förlängning av arrendet som kom till stånd i ett fredsavtal 1994.

ANNONS
|

- Det är ett besked som kommer mycket, mycket oväntat. Jag har inte hört någonting i Jordanien om att detta skulle vara på gång, säger Anders Persson, statsvetare och Israelkännare vid Lunds universitet, till TT.

Enligt avtalet har Israel rätt till att bland annat bruka jorden i de båda områdena norr respektive söder om Västbanken – som på hebreiska heter Naharayim och Zofar. Men de anses också ha ett säkerhetsstrategiskt värde.

ANNONS

“Baqura and Ghumar har legat högst bland våra prioriterade frågor", skriver kung Abdullah II på Twitter , där han använder de arabiska namnen på enklaverna.

Press från parlamentet

Det finns en stark opinion för att återta kontrollen över områdena i Jordaniens parlament, där 87 ledamöter undertecknat en skrivelse i frågan, skriver den israeliska tidningen Haaretz

- Och man ska ha klart för sig att i Jordanien och Egypten, som båda har fredsavtal med Israel – vilka har hyllats i väst och setts som korrekta och justa – så finns det en enormt stor opinion som är extremt kritisk till Israel och som gör allt vad för att sätta käppar i hjulet för normaliseringar av relationerna, säger Persson.

Han tror att händelsen skulle kunna ses i ljuset av detta. Men Persson säger sig samtidigt vara förvånad eftersom ländernas ledare är auktoritära och lätt kan bortse från den inhemska opinionen. De har också strategiska skäl att hålla sig väl med Israel.

- Det här är ett undantag i hur en ledare brukar hantera en Israelfientlig opinion.

ANNONS

Demonstrationer i Amman

I Israel har premiärminister Benjamin Netanyahu beskrivit kung Abdullah II:s besked i termer av att fredsavtalet, i vilket kontrollen över de båda enklaverna ingår, förankrar den regionala stabiliteten.

- Det råder ingen tvekan om att avtalet är en viktig tillgång, säger Netanyahu enligt Haaretz.

Relationerna mellan Jordanien och Israel har ansträngts på senare tid, bland annat på grund av Jerusalems status, som både Israel och palestinierna gör anspråk på som huvudstad. I fredags genomfördes demonstrationer i Jordaniens huvudstad Amman med krav på att återbörda de båda enklaverna. Vissa av demonstranterna krävde att fredsavtalet med Israel skrotas helt, skriver Haaretz.

TT

Fakta: Avtalet

I ett tillägg till fredsavtalet mellan Israel och Jordanien 1994 gavs Israel rätt att arrendera jordbruksmark i två mindre enklaver i södra och norra delen av landet vid gränsen mot grannlandet.

Det 25 år långa arrendeavtalet löper ut nästa år.

Enligt fredsavtalet förnyas arrendet automatiskt om inte någon av parterna meddelar att den vill avsluta överenskommelsen året innan avtalet löper ut.

Källa: Reuters

ANNONS