Johnson: Inte läge att återöppna


– Nej, detta är inte rätt tid att upphöra med nedstängningen, slog Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fast i ett tv-tal på söndagskvällen. Men flera coronarestriktioner mjuknar avsevärt för de hårt prövade britterna.

ANNONS
|

En allvarsam och bestämd Johnson konstaterade inledningsvis att de hårda restriktionerna som infördes i slutet mars kan ha inneburit att ett värsta scenario med en halv miljon döda britter undvikits.

Johnson varnade också för att man måste vara beredd på en andra våg av smittade.

– Vi måste vara vaksamma och fortsätta kontrollera viruset och rädda liv, sade han och redogjorde för en "villkorad plan" för lättnader av restriktionerna.

"Ställa oss på bromsen"

Den brittiske premiärministerns uppmaningar riktar sig till England, men regeringen vill att Wales, Skottland och Nordirland antar samma förhållningssätt. Människor som kan arbeta hemifrån ska fortsätta med det. Men de som inte kan arbeta hemifrån, exempelvis byggarbetare, bör i första hand gå eller cykla till jobbet.

ANNONS

Landet kommer att öppna i tre steg under två månader. Det handlar om att människor nu kan gå ut för att vara i parker eller sporta med personer inom det egna hushållet om de håller fysisk distans. Tidigast den 1 juni kan man låta elever i omgångar gå till skolan och öppna butiker, och i ett sista steg öppna restauranger. Men om smittan blossar upp igen kommer man inte tveka att ställa sig på bromsen, enligt Johnson.

– Vi kommer inte att drivas av hopp eller ekonomiska aspekter. Vi kommer att drivas av vetenskapen, datan och folkhälsan.

Nytt varningssystem

Boris Johnson underströk flera gånger att planen är villkorad. För att övervaka smittspridningen införs ett femgradigt varningssystem från grönt till rött, där rött betyder aktiv smittspridning.

Fem är det allvarligaste steget och då den nationella sjukvården riskerar att bli överbelamrad.

Systemet är tänkt att underlätta för brittiska myndigheter att agera snabbt om viruset skulle sprida sig i en andra våg. Liknande system används vid restriktionslättnader i bland annat Frankrike och Indien.

– Vårt nya system kommer låta oss upptäcka smitthärdar snabbt, sade Johnson.

Premiärministern offentliggjorde också att landet kommer att införa en 14-dagarskarantän för människor som reser till Storbritannien snart, men att det inte var läge för denna åtgärd nu.

ANNONS

"Farligaste delen"

Inför söndagskvällens tv-tal rapporterade brittiska medier om att Boris Johnson liknat virusläget vid bergsbestigning.

– Det här är den farliga delen. Vi har passerat toppen nu, men vi kommer att behöva arbeta än hårdare för att få allt rätt, sade premiärministern.

– Bergsbestigare brukar säga att vägen ned är den farligaste, för det är då man blir övermodig och begår misstag.

Talet kritiseras av oppositionspartiet Labour där partiledaren Keir Starmer menar att premiärministern väckte fler frågor än vad han gav svar. Även skotska regeringsledaren Nicola Sturgeon ifrågasätter Boris Johnsons taktik och menar att smittspridningen i Skottland är alldeles för hög för att lätta på såväl som restriktioner som retorik.

Antalet döda i Storbritannien till följd av coronaviruset har det senaste dygnet ökat med 269 till totalt 31 855, enligt nya siffrorna från det brittiska hälsodepartementet. Storbritannien är det land i Europa som drabbats värst av coronautbrottet, räknat i antalet döda.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS