Pendlare i Tokyo på fredagsmorgonen. Japans myndigheter nedgraderar covid-19 så att smittskyddskraven lättas.
Pendlare i Tokyo på fredagsmorgonen. Japans myndigheter nedgraderar covid-19 så att smittskyddskraven lättas. Bild: Kyodo via AP/TT

Japan sänker garden mot covid

ANNONS
|

Covid-19 ska formellt nedgraderas till en sjukdom i nivå med säsongsinfluensa i Japan. Det innebär ytterligare avsteg från de strikta smittskyddsåtgärder som har gällt i landet, meddelar premiärminister Fumio Kishida.

Därmed kommer munskydd inte att vara obligatoriskt i lika hög utsträckning och människor som insjuknar tvingas inte isolera sig i sina hem. I stället kommer de att kunna söka vård på sjukhus, vid behov.

– För att vi ska kunna återvända till ett vanligt liv i Japan och samtidigt vidta åtgärder för att anpassa oss till coronaviruset så kommer vi att undersöka konkreta åtgärder för att gradvis ta nästa steg, säger Kishida.

ANNONS

I Japans särskilda graderingssystem av farliga sjukdomar är covid-19 i dagsläget i klass två, tillsammans med bland annat sars och tuberkulos. Planen är att sänka virussmittan till klass fem, vilket i praktiken innebär att myndigheterna inte får införa så strikta krav som de har gjort hittills.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS