Israels ambassadör Ilan Ben-Dov ser USA som en nyckelspelare för fred i Mellanöstern.
Israels ambassadör Ilan Ben-Dov ser USA som en nyckelspelare för fred i Mellanöstern. Bild: Robin Aron

Israels Ambassadör: ”Kompromiss med palestinierna möjlig”

Donald Trump är USA:s bäste president, enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Vad blir Joe Biden? GP har pratat med ambassadör Ilan Ben-Dov om maktskiftet, risker, möjligheter och ett hotande nyval.

ANNONS
|

Den israeliske ledaren kallar Donald Trump ”den bäste vännen Israel någonsin haft i Vita huset”. Han har flyttat USA:s ambassad till Jerusalem och erkänt rätten till bosättningar på Västbanken och de ockuperade Golanhöjderna.

Fredsplanen avvisas av palestinierna, men Förenade Arabemiraten, Bahrain och Sudan har normaliserat förbindelserna. Saudiarabien fördjupar kontakterna. Och saudier och israeler har gemensamt med amerikanerna att Iran ses som det stora hotet i regionen.

Netanyahu gratulerade dock snabbt Joe Biden till segern. De har känt varandra i nästan fyra decennier och israelen hoppas att de ska befästa deras speciella allians ytterligare.

– Vi har en excellent strategisk relation som går tillbaka till grundandet av Israel med både demokratiska och republikanska administrationer. Den tillträdande presidenten känner Israel mycket väl och är en vän till vårt land sedan många år, säger Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov.

ANNONS

Vad kommer att hända med fredsplanen under Biden?

– Vi får vänta och se. Jag är inte säker på att detta blir den nya administrationens första prioritet. Med Mellanöstern förändras. Av flera skäl tror jag att fler och fler arabländer förstår eller kommer att förstå att de tjänar mycket mer på samarbete och goda relationer med Israel. Det finns inga orsaker i världen varför vi inte ska leva i fred med varandra. Nästan dagligen ser vi hur relationer utvecklas snabbt inom ekonomin, den finansiella sektorn, forskning och hälsa.

Vad innebär det om Saudiarabien också sluter ett fredsavtal?

– Utan att referera till ett särskilt land är varje arabiskt och muslimskt land som normaliserar relationen till oss av enorm betydelse. Det är vad vi har önskat från dag ett av Israels existens. Enda skälet till att vi inte har kunnat leva i fred med våra grannar är att arabländer förnekat Israels existens, men det har förändrats. Det finns ingen anledning att inte samarbeta.

Hur viktig är USA för den här processen?

– USA är en nyckelspelare. Nästan varje betydelsefullt initiativ för oss har kommit från amerikanerna. Deras bidrag är stort och vi är tacksamma för vad de gjort för våra förbindelserna med flera arabländer. Vi hoppas naturligtvis att andra arabiska och muslimska länder ska följa efter.

ANNONS

Kan EU göra mer för fred och säkerhet i Mellanöstern?

– Europa är viktigt för Israel både ekonomiskt och politiskt, men om EU ska spela en viktigare roll måste man ha en mer balanserad inställning till Israel. Traditionellt har Bryssels position inte varit särskilt hjälpsam. Vi för en dialog och ser att fler länder närmar sig en mer balanserad politik. Israel är det land i Mellanöstern som står Europa närmast som en liberal demokrati och ett öppet samhälle. Vi tycker att relationer, samarbete och vänskap måste vara naturligt.

En israelisk minister har varnat för att om USA åter ansluter sig till kärnenergiavtalet med Iran kan det leda till krig mellan Israel och Iran. Är det troligt?

– Jag vill inte spekulera. Men en sak är klar: Iran är det största hotet inte bara till Israel utan till många av arabländerna. De revolutionära ledarna i Teheran strävar efter att bli ett dominant land i Mellanöstern. De utvecklar en kärnvapenförmåga och robotar med lång räckvidd. De stöder många terroristorganisationer och ombud i andra länder. Var det än är våld, extremism och brist på stabilitet i Mellanöstern – Irak, Syrien, Libanon, Jemen – ser vi iransk närvaro. Det är en strategisk plan och det är ingen tvekan om att Iran måste stoppas.

ANNONS

Finns det någon diplomatisk väg framåt?

–Absolut. Här återkommer jag till Europa. Iran måste utsättas för ett maximalt ekonomiskt och diplomatisk tryck för att förhindra att landet får kärnvapen, eftersom med den kapaciteten skulle villkoren förändras drastiskt i Mellanöstern och bortom. Därför tror vi att Europa och hela den internationella samfundet bör medverka för att stoppa utvecklingen.

Palestinierna har förkastat USA:s fredsplan och bröt kontakterna med israelerna. Vad händer?

– Vi väntar fortfarande på att palestinierna ska återuppta fredssamtalen med oss. De har de inte gjort ännu. Vad de gjorde för bara några dagar sedan var att återuppta säkerhetssamarbetet. Vi hoppas att de ska komma tillbaka och diskutera en överenskommelse med oss. Vi var tidigare så nära att vi tror att en kompromiss går att nå.

Är en tvåstatslösning fortfarande möjlig från er synpunkt?

– Det får avgöras i framtida direkta förhandlingar mellan palestinierna och Israel och beroende på hur kompromiss ser ut. Det finns många möjligheter. En tvåstatslösning är en möjlighet, men inte den enda.

Går det att återvända till förhandlingsbordet så länge de israeliska bosättningarna fortsätter på Västbanken och regeringen har planer på att annektera Jordandalen?

– Det har inget med förhandlingarna att göra. Kärnfrågan för att lösa konflikten är om palestinierna är beredda att acceptera Israel som en judisk stat och det judiska folkets hemland. Vi måste också förhindra att ett regim med Hamas och Hizbollah förvandlar Västbanken till ett nytt Gaza. Alla andra frågor kan lösas.

ANNONS

Israel brottas med pandemins följder, strider i Syrien, oro i Gaza och spänning längs gränsen mot i Libanon. Men i krisen är även Netanyahus regering på väg att spricka?

– Efter förra valet bildades en koalition mellan de två stora blocken. Men det ser ut som om de inte kan komma överens och stanna vid makten. Det kan bli en ny omgång av val i början av nästa år. Men vi är stolta över att vara den enda demokratiska staten i Mellanöstern.

LÄS MER:"Iran största hotet mot fred i Mellanöstern"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS