Israel lättar på fler restriktioner för Gaza

Israel utökar ytterligare Gazas fiskezon, vattenförsörjningen och öppnar gränspassagen Kerem Shalom helt för handel och varutransporter.

ANNONS

Lättnaderna av restriktionerna påbörjades i somras och fortsätter trots att våldet vid gränsen inte upphört.

– Vi är inte intresserade av att gå tillbaka in i Gaza. Vi är inte intresserade av att kväva Gaza i belägringar, sade premiärminister Yair Lapid.

– Vi vill bara vara säkra på att ingen avfyrar raketer och missiler mot oss, och om Hamas vill säkerställa fred och trygghet kan de också säkerställa en fungerande ekonomi och humanitär hjälp till folket i Gaza, fortsatte Lapid.

Fiskezonen i Gazaremsan utökas till 15 sjömil, och antalet passerande genom Kerem Shalom utökas från 2 000 till 7 000 dagligen, meddelar Cogat, den del av Israels regering som administrerar dessa frågor.

ANNONS

Vattenförsörjningen till Gaza utökas med 5 000 kubik.

Israel betonar att de "civila åtgärderna" sker under villkor av att man bevarar regionens stabilitet och säkerhet på lång sikt.

Israel, som drog sig tillbaka från Gaza 2005, har hållit territoriet under en strikt blockad sedan 2007 då Hamas tog makten i Gaza. I maj i år deklarerades eldupphör mellan parterna efter elva dagar som var de våldsammaste på länge. Trots det har brandballonger fortsatt skickats från palestinskt håll, och Israel har svarat med luftangrepp.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS