Island är det fredligaste landet i världen

ANNONS
|

Inget annat land är så fredligt som Island. Det hävdar Institute for Economics and Peace (IEP), en internationell tankesmedja som är baserad i Sydney, New York och Mexico City.

Island är ett av få länder i världen – och det enda Nato-land – som inte har någon armé. Den enda som möjligen kan jämställas med en militär styrka är kustbevakningen, vars budget är 0,13 procent av landets BNP.

Det medför att Island inte är inblandat i några internationella konflikter. Island gynnas också av en hög allmän säkerhet och social stabilitet, skriver tankesmedjan.

Rapporten från IEP är tankesmedjans nionde rankning av världens länder. Den baseras på 23 olika faktorer som mordfrekvens, övrig brottslighet, vapentillgång, terrorism, militära utgifter och relationer till grannländer.

ANNONS

Även övriga Norden ligger högt på listan. Danmark finns på plats två, Finland är sexa, Sverige som nummer 13 och Norge på 17:e plats.

Att Sverige och Norge hamnar efter de andra nordiska länderna beror bland annat på en högre brottslighet. IEP påpekar också att även om Sverige har ett etablerat rykte som en fredlig nation så är det världens tolfte största vapenexportör, vilket påverkar placeringen negativt.

USA hamnar på plats 94 och Ryssland på plats 152.

Av de tio länder som finns längst ned på listan, av 162 undersökta länder, finns de flesta i Mellanöstern eller Afrika.

Värst är det Syrien, Irak och Afghanistan. I den första rapporten 2008 låg Syrien ungefär mitt på listan, plats 88, men sedan inbördeskriget började 2011 har landet rasat i rankningen.

I botten finns också flera afrikanska länder där svåra konflikter rasar: Somalia, Sydsudan, Sudan, Kongo samt Centralafrikanska republiken. Den största förbättringen 2014 noteras i Guinea-Bissau, den största försämringen i Libyen.

Bland de tio minst fredliga länderna finns även Pakistan och Nordkorea. Nordkoreas placering motiveras med stora militära satsningar och att befolkningen lider av politisk terror från regimens sida.

Sammantaget har IEP räknat ut att våld och militära utgifter kostar drygt 13 procent av världens samlade BNP.

ANNONS

Att situationen på något sätt skulle förbättras i Syrien finns inte i sikte. Tvärtom faller landet samman helt och hållet.

Ingen av de stridande parterna har egentligen något övertag för närvarande, vare sig när det gäller kontroll över området eller stöd hos befolkningen, skriver New York Times.

Samtidigt deltar utländska makter i kriget genom sina "ombud".

I dagsläget kontrollerar Islamiska staten merparten av östra Syrien. Kurdiska miliser har, med stöd av amerikanskt flyg, stärkt positionerna i norr. Nusrafronten, al-Qaidas syriska gren, är utspritt i nordväst och i söder – precis som ett otal andra rebellgrupper där de flesta är islamistiska och andra är sekulära.

I väster har iranstödda Hizbollah kontroll över områden längs gränsen till Libanon. President Bashar al-Assads armé håller områden mellan Damaskus och Medelhavet.

Syrien består av fragment. Det som pågår är, skriver New York Times, den största omvandlingen av Mellanöstern sedan det turkiska osmanska riket föll för nästan 100 år sedan i spåren av första världskriget.

De fem fredligaste länderna:

1. Island

2. Danmark

3. Österrike

4. Nya Zeeland

5. Schweiz

(Sverige hamnar på plats 13)

De fem minst fredliga länderna:

158. Centralafrikanska republiken

159. Sydsudan

160. Afghanistan

161. Irak

162. Syrien

Källa: economicsandpeace.org

ANNONS