Islands president Gudni Jóhannesson och Islands första dam Eliza Reid vid ett besök i Sverige 2018.
Islands president Gudni Jóhannesson och Islands första dam Eliza Reid vid ett besök i Sverige 2018. Bild: Janerik Henriksson/TT

Isländsk president stolt efter supervalvinst

Sittande Gudni Jóhannesson tog hem en mer än ordentlig seger i Islands presidentval. Han fick 92 procent av rösterna.
– Jag är inte förvånad, säger Jóhannesson.

ANNONS

Det isländska presidentvalet blev allt annat än en nagelbitare. Redan innan rösträkningen hade kommit i gång pekade allt på att Gudni Jóhannesson med stor marginal skulle vinna. Han vann med hela 92 procent mot utmanaren och högerpopulisten Gudmundur Franklín Jónsson.

– Jag känner mig tacksam och stolt. Det här resultatet är för mig ett bevis på att islänningarna tycker om sättet jag tagit mig an jobbet som president, säger Gudni Jóhannesson till nyhetsbyrån AFP.

Till public servicebolaget RÚV sade han att han var glad, men inte förvånad, eftersom han som president de senaste åren har haft höga popularitetssiffror.

– Nej, jag trodde inte att stödet, vänligheten och värmen som jag har fått under de senaste fyra åren skulle försvinna.

ANNONS

Gudmundur Franklín Jónsson säger till RÚV att han erkänner sig besegrad.

– Jag skickar mina gratulationer till Gudni och hans familj.

52-årige Gudni Jóhannesson, professor i historia, blev 2016 republikens sjätte president. Han fick då knappt 40 procent av rösterna, men har under tiden som president blivit allt mer populär.

En isländsk president har en till största delen ceremoniell roll med liten politisk makt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS