Iranska tv-kanaler släcks i Sverige

ANNONS
|

Förra måndagen meddelade det franska satellitbolaget Eutelsat att det med omedelbar verkan skulle sluta att sända 19 iranska radio- och tv-kanaler. Ett liknande besked kom samma dag från det brittiska satellitbolaget Arqiva.

- Det gick snabbt, vi fick inget som helst förhandsbesked, säger Ola Eriksson, pressansvarig på Com Hem, som fram tills dess vidareutsände två iranska tv-kanaler i sitt svenska tilläggsutbud.

Enligt Eutelsat och Arqiva berodde beslutet på utvidgade EU-sanktioner mot Iran. Men beskedet kom knappast brådstörtat; företagen har haft ett halvår på sig att fundera på frågan om iranska tv-sändningar.

Den 23 mars i år publicerade EU en lista över 17 iranier som från och med den dagen omfattades av sanktioner eftersom de ansågs kränka mänskliga rättigheter. Beslutet, som fattades av EU:s utrikesministrar, innebar att det blev förbjudet för europeiska företag att göra affärer med dessa personer eller med iranska bolag som de äger eller leder.

ANNONS

Sände framtvingade bekännelser

Överst på listan stod Ezzatollah Zarghami, sedan 2004 chef för det statliga iranska radio- och tv-bolaget IRIB.

Motivet för att sätta upp honom på listan var att Zarghami som högste ansvarig för programbeslut har låtit sända fångars framtvingade bekännelser samt en serie skenrättegångar mot regimkritiker. Sändningarna var enligt EU ett klart brott mot internationella regler för rättvisa rättegångar.

I pressmeddelanden den 15 oktober uppger Eutelsat och Arqiva att de gemensamt beslutat att upphöra med sändningar av IRIB:s kanaler som en följd av skärpta EU-sanktioner. Varför man väntat i nästan ett halvår med beslutet framgår inte. GP har frågat Eutelsats presstjänst, som bara nås på mail, utan att få svar.

I Iran fördömdes satellitbolagens beslut, som också innebär att Eutelsats 29 satelliter inte heller sänder några iranska tv-kanaler över Mellanöstern och Nordafrika.

Den iranska engelskspråkiga kanalen PressTV, som drivs av IRIB, lade skulden på en "sionistisk konspiration" och på "ligister" från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad. Enligt kanalen innebar beslutet att "19 nyhets- och informationskällor, varav några är de bästa och mest trovärdiga i världen, nu tystas".

ANNONS

Ifrågasatte förintelsen

Även den iranstödda Hizbollah-rörelsen i Libanon fördömde de europeiska satellitbolagens beslut som ett brott mot yttrandefriheten.

Press TV är en av de kanaler som inte längre kan ses i Europa och i delar av Mellanöstern. Kanalen uppmärksammades i somras för artiklar på sin hemsida där krisen i Grekland skylls på judiska bankirer. Andra iranska kanaler, som även kunnat ses i Sverige, har sänt reportage där förintelsen ifrågasätts samt predikningar där kvinnor nämns som männens ägodelar.

Men samtidigt försöker Iran att blockera västeuropeiska tv-sändningar. Redan tidigare har sändningar på persiska störts ut i perioder och sedan förra veckan har störningarna ökat i omfattning över Mellanöstern. De sändningar som drabbas kommer från BBC, France24, Deutsche Welle och Voice of America.

Europeiska radio- och tv-unionen uppgav i måndags att störningssignalerna inte bara kommer från Iran utan även från Syrien.

ANNONS