Iran svarar med egna sanktioner mot USA

USA:s regering straffar Iran för landets robotprogram och Iran svarar med att införa sanktioner mot USA. Beslutet kommer dagen efter att Trump-regeringen valt att inte riva upp Iranavtalet.

ANNONS
|

De nya sanktionerna mot Iran införs mot 18 individer, organisationer och företag som på olika sätt "stödjer olagliga iranska aktörer eller gränsöverskridande kriminalitet", skriver amerikanska finansdepartementet i ett uttalande.

På sanktionslistan finns bland annat de som hjälper den iranska militären eller revolutionsgardet att utveckla drönare och andra vapen, två organisationer som är inblandade i Irans robotprogram samt individer som USA anser ligga bakom stölder av amerikanska och andra västländers mjukvaruprogram, uppger finansdepartementet. Sanktionerna innebär att alla tillgångar som finns i USA fryses och att det blir förbjudet för amerikaner att göra affärer med dem.

ANNONS

Irans parlament svarade genom att rösta för att öronmärka ytterligare två miljarder kronor till robotprogrammet och lika mycket till den gren av revolutionsgardet som opererar utanför Iran.

Avtalet rivs inte upp

De nya ekonomiska sanktionerna har beslutats utanför ramen för Iranavtalet från 2015 och motiveras med att Iran utvecklar sin robotkapacitet och att landet bidrar till spänningar i regionen. USA har tidigare utryckt oro för Irans stöd för den syriska regimen, brott mot mänskliga rättigheter och fängslandet av amerikanska medborgare.

Iranavtalet går i korthet ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot lättnader i de straffåtgärder som stormakter i väst infört och som i flera fall fortfarande gäller. Under valrörelsen gjorde Trump hätska utspel mot avtalet.

President Trumps regering måste var tredje månad rapportera till kongressen om läget kring Iranuppgörelsen. På måndagen, för andra gången i rad, löd slutsatsen att avtalet rullar på. Eftersom Iran följer den process kring atomforskningen som stipuleras i den två år gamla uppgörelsen kan inte USA återinföra sanktioner. Samtidigt sade man att Iran bryter mot själva andan i avtalet.

Iran inför egna sanktioner

Iran fördömde på tisdagen de nya amerikanska ekonomiska sanktionerna. Statliga nyhetsbyrån Irna rapporterade att utrikesdepartementet fördömde "USA:s värdelösa handling att införa olagliga sanktioner."

Teheran svarar också med att införa nya sanktioner mot amerikanska personer och intressen "som har agerat mot det iranska folket och mot andra muslimer i regionen".

ANNONS
TT

Fakta: Sanktioner sedan 1996

USA har haft sanktioner mot Iran sedan 1996, med hänvisning till landets nukleära program som man ser som en möjlighet för att landet i framtiden kan skaffa egna kärnvapen.

Sanktionstrycket ökade när FN:s säkerhetsråd införde handelssanktioner mot Iran 2006.

I juli 2015 slöt dock Iran och de så kallade P5+1-länderna (Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA) ett avtal som ger västmakterna insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Programmet bantas kraftigt vad gäller både centrifuger för anrikning av uran och volymen kärnbränsle i landet.

Programmet har även öppnats upp för FN-inspektioner.

I utbyte har de omfattande ekonomiska sanktionerna mot Iran från FN, EU och USA börjat avvecklas.

ANNONS