En ung kvinna kollar sin mobil i Teheran. Står kärleken att finna i flödet? Arkivbild.
En ung kvinna kollar sin mobil i Teheran. Står kärleken att finna i flödet? Arkivbild. Bild: Vahid Salemi/AP/TT

Iran lanserar islamisk dejtingapp

ANNONS

Irans religiösa regim släppte på måndagen en dejtingapp som ska främja "bestående och genomtänkta äktenskap", rapporterar statlig television.

Appen Hamdam – persiska för "partner" – ska hjälpa landets unga att "leta efter och välja sin gemål".

Lanseringen har dubbla målsättningar.

Dels att råda bot på de fallande födelsetal som landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei upprepade gånger varnat för.

Dels att konkurrera ut de populära, men olagliga, dejtingappar som många iranier i dag använder och som den islamiska republiken befarar leder till lösa förbindelser.

– Familjen är djävulens måltavla och Irans fiender försöker smyga in sina egna idéer, säger Komeil Khojasteh, chef på den statliga utvecklingsenhet som tagit fram appen.

ANNONS

Hamdam ska i stället ge "hälsosamma" familjer. När två giftaslystna matchar kommer appen att "introducera deras familjer i närvaro av servicekonsulter", vilka senare kommer att "följa" paret under de fyra första åren av deras äktenskap.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS