Irakiska styrkor har återtagit Mosuls flygplats

Irakiska styrkor har gått till angrepp mot en IS-kontrollerad flygplats i Mosul, enligt AFP. Efter intensiv eldgivning från helikoptrar och stridsflyg uppges nu den avancerade operationen ha lyckats. – IS-krigare drar sig tillbaka mot den nordvästra delen av Mosul, sa militären Najim al-Jabouri till den kurdiska nyhetsbyrån Rudaw, under angreppet.

ANNONS
|

Irakiska styrkor påbörjade under torsdagsförmiddagen en attack mot huvudflygplatsen i den Irakiska staden, Mosul. Detta med understöd av amerikanska styrkor, enligt Sky news.

– Våra styrkor avancerar för att ta kontroll över flygbasen Ghazlani och Mosuls flygplats, sa militären Najim al-Jabouri till den kurdiska nyhetsbyrån Rudawtidigare i förmiddags.

Häftiga strider pågick förmiddagen mellan de irakisk-amerikanska styrkorna och IS-soldater, men IS uppges nu ha övergett flygplatsen. Flygplatsen ska dock vara kraftigt minerad.

– Landningsbanan på flygplatsen är förstörd, men det ses som ett strategiskt delmål för att nå de centrala delarna av västra Mosul, saSveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström, som är på plats och följer de irakiska styrkorna utanför Mosul i norra Irak.

ANNONS

Komplicerad operation

Den delen av staden där striderna ägde rum ska vara besvärliga områden att strida i, rapporterar Sky news. Detta för att stadsdelarnas gamla och trånga gator gör det svårt för stridsvagnar och andra fordon att ta sig fram, och innebär att de irakisk-amerikanska styrkorna får gå in i närstrid.

– Med Guds hjälp kommer vi att nå den (flygplatsen) i dag, sa general Abbas al-Juburi till AFP:s utsända, en dryg kilometer från flygplatsen, tidigare idag.

Operationen förenklades inte heller av att terrorgruppen använder sig av gisslan och att drygt 750 000 civila människor fortfarande bor i den delen av staden.

Men vid tiotiden rapporterade ryskaSputnikatt operationen varit framgångsrik och att de irakisk-amerikanska styrkorna hade intagit flygplatsen.

Enligt AFP pågick en intensiv eldgivning från helikoptrar och stridsflygplan för att bereda vägen för marktrupperna. Flygplatsen ses som en strategiskt viktig del i kampen om västra Mosul.

Fakta: Mosul

Med ursprungligen upp emot två miljoner invånare är Mosul Iraks näst största stad. Den ligger vid floden Tigris ett 40-tal mil nordväst om Bagdad, längs huvudvägen mot Syrien och Turkiet.

Under en offensiv som chockade omvärlden tog den terrorstämplade extremiströrelsen Islamiska staten (IS) över Mosul i juni 2014. Sedan dess har det varit en slags juvel i kronan för det självutnämnda "kalifat" som IS säger sig försöka upprätta i regionen.

Det var först förra året som de irakiska styrkorna vågade sig på att återta staden. Offensiven inleddes i oktober. De flesta är irakiska soldater, men även många från de så kallade Folkets mobiliseringsstyrkor (PMF) och milismän och kvinnor från kurdiska peshmerga ingår.

I januari meddelade det irakiska försvarsdepartementet att östra Mosul var återtaget. I mitten av februari inleddes insatsens andra fas, som går ut på att ta tillbaka även västra Mosul.

Källa: TT

ANNONS