Irak utropar seger i Mosul

IS har drivits ut ur staden Mosul av irakiska regeringsstyrkor, uppger premiärminister Haider al-Abadi i ett uttalande från hans stab. Regeringen förklarar staden Mosul befriad.

ANNONS
|

Terrorgruppen IS har drivits ut ur staden Mosul av irakiska regeringsstyrkor, uppger premiärministern i ett uttalande.

Iraks premiärminister befinner sig själv i Mosul och gratulerar regeringsstyrkorna till ”the great victory” och Iraks regering har förklarat staden Mosul befriad.

Haider al-Abadi har anlänt till den befriade staden Mosul och gratulerat de hjältemodiga krigarna och det irakiska folket till den stora segern”, står det i ett uttalande från hans stab.

Statlig irakisk tv rapporterade under lördagen att irakiska regeringsarmén, nu står "bara några meter" från att slutgiltigt besegra terrogruppen Islamiska staten (IS) i Mosul.

Under lördagen rapporterade GP om att regeringsarmén redan börjat fira i ruinerna.

ANNONS

LÄS MER:Striden om Mosul går in i sista fasen

Pågått sedan förra året

De irakiska striderna för att återta staden och bekämpa IS har pågått sedan oktober förra året och de senaste dagarna har de kommit allt närmre en seger. Under lördagen firade irakiska soldater i staden genom att dansa och skjuta rakt upp i luften.

Striderna sedan förra året har har dödat tusentals civila, satt en miljon människor på flykt och lagt staden i ruiner.

Tiden efteråt kommer att vara full av utmaningar, redan om man ser till klyftorna inom den arabiska befolkningen.

Bitterheten har snarast djupnat mellan arabiska shiiter, Iraks största folkgrupp, och sunnimuslimerna, som av många betraktas med misstänksamhet både därför att de gynnades under Saddam Husseins styre och därför att de setts som potentiella femtekolonnare benägna att samarbeta med IS, som är en sunniextremistisk rörelse.

Till det kommer att kurderna, som har självstyre i norra Irak, planerar att hålla en folkomröstning i september om självständighet.

Iraks näst största stad

Mosul är Iraks näst största stad efter Bagdad. Före kriget hade den omkring två miljoner invånare.

2014 invaderade IS staden och utropat ett kalifat där – ett islamiskt rike, med en religionstolkning som högsta styrande princip. Iraks regering och dess armé samlade sig så småningom till en offensiv för att återta staden. Både IS hårdhänta maktutövning och striderna för att befria Mosul har inneburit mycket svåra umbäranden för civila.

ANNONS

Före midsommar sprängde IS en medeltida moské i Mosul med en världsberömd lutande minaret kallad al-Hadba, "Puckelryggen". Det sågs som ett bevis för att IS kvarvarande krigare insåg att striden skulle vara över.

ANNONS