Kinas president Xi Jinping på plats i Davos under ett tidigare WEF. Nu har toppmötet skjutits upp två år i rad.
Kinas president Xi Jinping på plats i Davos under ett tidigare WEF. Nu har toppmötet skjutits upp två år i rad. Bild: Laurent Gillieron/AP/TT

Inget party när ledare ses digitalt i Davos

Det blir inga cocktailpartyn bland alptopparna i veckan. I stället kommer världens tungviktare att ses digitalt på Världsekonomiskt forum (WEF). En av de tyngsta på talarlistan är Kinas president Xi Jinping.

ANNONS

Så här års brukar politiker från alla världens hörn, företagsledare, forskare och opinionsbildare samlas i den schweiziska alporten Davos. Men för andra året i rad tvingas det exklusiva mötet att ställa in på grund av covid-19.

Trots det kommer en digital version av mötet att hållas från måndag, den 17-21 januari. Temat är "Tillståndet i världen" och under den rubriken kan allt från klimat, covid-19 till handel rymmas.

Redan på måndagen väntas Kinas ledare Xi Jinping tala. Han har inte varit utanför landet sedan pandemin startade. Möjliga ämnen för hans tal är internationellt samarbete för att bekämpa klimatförändringarna och covid-19.

ANNONS

Många kommer också att spetsa öronen för om Xi nämner Taiwan – som Kina ser som en del av sitt territorium. Just nu utsätts EU-landet Litauen för skarpa kinesiska påtryckningar, som hämnd för landets diplomatiska öppning gentemot Taiwan.

Förutom Xi Jinping kommer också ledare från Indien, Israel, Japan och Tyskland äntra den digitala talarstolen.

På klimat- och energiområdet märks John Kerry, USA:s president Joe Bidens klimatsändebud, och företagsledaren Bill Gates. Även Saudiarabiens energiminister hör till talarna.

Arrangörerna av WEF hoppas att kunna hålla ett möte på plats i Davos i början av sommaren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS