Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Inga mer brexitsamtal mellan May och Corbyn

Kompromissamtalen om ett brexitavtal mellan den brittiska premiärministern Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har brutit samman efter sex veckors fruktlösa överläggningar.

ANNONS
|

I ett brev till May skriver Labourledaren Jeremy Corbyn att samtalen har "nått vägs ände" och att han inte har förtroende för att den konservativa regeringen kan kunna säkra ett avtal som de både eventuellt skulle ha slutit, på grund av premiärministerns eroderade auktoritet.

"Den växande svagheten och instabiliteten i din regering innebär att det inte går att lita på att det som vi skulle kunna komma överens om går att genomföra", skriver Corbyn.

Samtalen inleddes för drygt sex veckor sedan, i hopp om att nå en överenskommelse mellan landets två största partier och därmed säkra en majoritet i parlamentet för det brexitavtal mellan May och EU som redan röstats ner tre gånger.

ANNONS

- Det är en mycket allvarlig utveckling och en väldigt negativ utveckling tyvärr, kommenterar Irlands premiärminister Leo Varadkar oförmågan att nå en kompromiss i en intervju med det irländska etermediebolaget RTÉ.

"Oaptitliga" alternativ

När kollapsen var ett faktum konstaterade Corbyn att han bedömer att chanserna är obefintliga att parlamentet ska godkänna ett förslag till brexitavtal före slutet av juli. Enligt honom har den konservativa regeringen inte varit villig att ändra sig på någon punkt under samtalen.

Källor inom Theresa Mays kansli låter hälsa att om något avtal inte antas av parlamentet innan sommaren är slut så kommer de alternativ som återstår att vara "betydligt mer oaptitliga".

En framstående Labourparlamentariker bedömer att en ny folkomröstning nu rycker närmare.

- Det finns bara två sätt att komma ur brexitkrisen. Det ena är att parlamentet accepterar ett avtal eller så vänder vi oss åter till det brittiska folket och ber dem att välja igen, sade labourledamoten Hilary Benn till BBC timmarna innan Corbyns brev till May offentliggjordes.

ANNONS

Johnson ny favorit

Det är snart tre år sedan som en majoritet av britterna i en folkomröstning röstade för brexit, det vill säga att lämna EU. Theresa May har meddelat att hon avgår om parlamentet godkänner hennes brexitavtal i juli, men hon har inte sagt vilket datum det kan ske.

Sedan den tidigare utrikesministern Boris Johnson bekräftat att han tänker kandidera till posten har han snabbt blivit det mest populära alternativet bland sina Torykamrater.

Runt 39 procent av medlemmarna stödjer Johnson, enligt en ny opinionsundersökning rapporterar The Times. På en andra plats kommer Dominic Raab med 13 procents stöd.

Men ett slut för May innebär inte nödvändigtvis ett slut för hennes brexitavtal, påpekar Simon Usherwood, som är verksam på institutionen för politik vid University of Surrey.

- Det förblir den enda planen som EU har godkänt och det finns inga indikationer på att de kommer vilja omförhandla den med en ny premiärminister, säger han till AFP.

TT-Reuters-AFP

Fakta: Kampen om brexit

Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om framtida relation. Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av sitt parlament. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars sköts därför utträdet upp. För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

Den brittiska regeringen inledde i början av april samtal med oppositionen för att enas om en uppgörelse. Förhoppningen har varit att nå ett resultat så pass snabbt att de nya brittiska EU-parlamentsledamöter som väljs den 23 maj aldrig behöver tillträda sina mandat – vilket de formellt gör den 1 juli.

ANNONS