Paul Manafort lämnar domstolen i Washington i veckan.
Paul Manafort lämnar domstolen i Washington i veckan.

"Inga konstigheter" bakom Manaforts tre pass

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, åtalad i Muellerutredningen, förklarar nu varför han har haft tre olika pass. Samtidigt säger Trump att han i nuläget inte har planer på att sparka Robert Mueller.

ANNONS
|

Manafort vill undvika fortsatt husarrest, enligt nya domstolsdokument. Han har erbjudit stora tillgångar i fastigheter och livförsäkringar för att möta den satta borgensumman, vid sidan av att begränsa sitt resande.

Manafort och dennes samarbetspartner Rick Gates är de första som åtalats i den stora utredningen om rysk inblandning i presidentvalet i USA, som leds av den tidigare FBI-chefen Robert Mueller.

Trump: Inte inblandad

De har förklarat sig icke skyldiga. Anklagelserna handlar bland annat om pengatvätt och att ha konspirerat mot USA. Enligt Trump rör det gamla händelser, "åratal" innan Manafort blev en del av Trumpkampanjen.

ANNONS

I en intervju med journalisten Sharyl Attkisson som sänds på söndagen säger presidenten att han inte känner till några planer på att han själv ska hördas i Muellerutredningen, eller att han är under utredning, skriver AFP.

- Jag hoppas att han behandlar alla rättvist, och om han gör det kommer jag att vara väldigt glad, för när du pratar om oskyldiga är jag verkligen inte involverad i någon form av samverkan med Ryssland, säger han i "Full Measure".

- Tro mig, det är det sista jag kan tänka mig vara inblandad i.

På måndagen ska rätten ta ställning till om exempelvis borgenssumman för Manafort ska förändras. Den behöver inte betalas ut om Manafort dyker upp i domstol och sköter andra fastslagna villkor.

"Ingen Bourne-figur"

Manaford har erbjudit sig att begränsa sina resor till New York, Washington och Florida. Bland hans fastigheter som nu finns uppsatta finns en lägenhet på Fifth Avenue i New York, i Trump Tower.

ANNONS

Han förklarar också varför han har tre olika pass. Det handlar inte om att Manafort skulle vara någon slags "Jason Bourne-figur", uppger hans advokat Kevin Downing och hänvisar till den fiktive hemlige agenten. Nej, något "mycket mer vardagligt" ligger bakom, skriver han i inlagan till domstolen.

Manafort hade två pass, varav ett användes för att få visum medan han reste på det andra, enligt hans advokat. Ett försvann, och då utfärdades ett tredje pass. När det försvunna passet återfanns kontaktade Manafort myndigheterna om råd, heter det.

TT-Reuters

Fakta: Paul Manafort

President Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort har överlämnat sig frivilligt till rättsväsendet och åtalats på tolv punkter, bland annat för att ha konspirerat mot USA och för att ha underlåtit att registrera sig som utländsk agent.

Enligt åtalet har flera av de brott som Manafort och hans samarbetspartner Rick Gates misstänks för pågått från 2006 ända till 2017.

Manafort är politisk konsult, jurist och lobbyist som bland annat jobbade för Gerald Ford, Ronald Reagan, George Bush den äldre och Bob Dole under deras presidentkampanjer. Han har också haft uppdrag för bland andra Filippinernas förre president Ferdinand Marcos och för Ukrainas dåvarande proryske president Viktor Janukovytj.

Han var ordförande för Donald Trumps presidentkampanj mellan april och augusti i fjol. Han anses ha försökt framställa Trump som mer moderat, politiskt korrekt och presidentlik än både för- och efterträdare.

Enligt ett grävjobb som tidningen The New York Times publicerat tyder handskrivna liggare på att Manafort fått olagliga betalningar på motsvarande cirka 100 miljoner kronor från Viktor Janukovytjs parti. Han avgick från Trumpkampanjen därefter.

ANNONS