Rohingyabarn flyr från våldet i sitt hemland Burma och tar sig över gränsen till Teknak, Bangladesh.
Rohingyabarn flyr från våldet i sitt hemland Burma och tar sig över gränsen till Teknak, Bangladesh.

Hundratals döda i strider i Burma

ANNONS
|

Oron för situationen i Rakhine i nordvästra Burma växer efter det att bilder på döda barn, stympade kroppar och övergivna och förstörda byar spridits i sociala medier, rapporterar BBC.

"Generalsekreteraren är djupt oroad över rapporterna om övergrepp under insatserna av Burmas säkerhetstjänst i Rakhine och manar till återhållsamhet och lugn för att undvika en humanitär katastrof", säger en talesperson för FN-chefen António Guterres.

Helikoptrar mot civila

FN har också kraftigt räknat upp antalet personer som flytt över gränsen till Bangladesh till omkring 38000 personer, uppger källor för flera medier.

Den burmesiska armén uppger att den genomför utrensningsinsatser mot "extremistterrorister", men den utsatta muslimska rohingyabefolkningen säger att det pågår en kampanj med dödande och brännande för att tvinga bort dem.

ANNONS

FN har flera trovärdiga källor som uppger att flyende rohingyer dödas av militären, och att helikoptrar och raketgevär satts in mot civila.

Sköt mot bybor

Rättighetsgruppen Arakan Project uppger för The Guardian att man har information om att armén i söndags ska ha omringat byn Chut Pyin och attackerat människor som försökte fly.

- Minst 130 dödades, de flesta av skottskador, säger chefen Chris Lewa till tidningen med hänvisning till källor i området.

Enligt henne har säkerhetsstyrkor systematiskt "bränt by efter by".

Oroligheterna tog fart i området sedan rohingyarebeller attackerade polisposteringar och en armébas i Rakhine, vilket ledde till sammandrabbningar och en millitär offensiv. Den burmesiska militären hävdade på torsdagen att 370 av dödsoffren den senaste veckan var rohingyarebeller, medan 14 var civila och 13 var burmesiska soldater, skriver Reuters.

TT

Fakta: Burma

Burma, också kallat Myanmar, ligger i Sydöstasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien.

Landet har drygt 52 miljoner invånare, enligt beräkningar från 2016. Huvudstaden heter Naypyidaw.

Burma koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948.

Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010 då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som i dag leder en civil regering, tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp.

Konflikten mellan rohingya, en muslimsk folkgrupp, å ena sidan och regeringssidan och majoritetsbefolkningen å den andra har lett till en flyktingvåg. Aung San Suu Kyi har fått kritik för ovilja eller oförmåga att hantera minoritetsbefolkningens rättigheter.

Källor: NE, Landguiden, AFP

ANNONS