Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki gjorde sitt första EU-toppmöte som regeringschef i mitten av december. Arkivbild.
Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki gjorde sitt första EU-toppmöte som regeringschef i mitten av december. Arkivbild.

Hopp om nystart med nya ministrar i Polen

En rad nya ministrar och en tung arbetsmiddag i Bryssel kan måhända ge Polen en nystart i de gnisslande relationerna till EU. Fast åsiktsklyftan är fortsatt djup.

ANNONS
|

Efter en rejäl regeringsombildning på tisdagen målar Polens färske premiärminister Mateusz Morawiecki upp en ljus framtid.

- Vi vill inte vara en dogmatisk, doktrinär eller extremistisk regering. Vi vill vara en regering som sammanför ekonomin och samhället och på samma gång för ihop de europeiska och globala dimensionerna med den lokala nivån, säger Morawiecki i Warszawa enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Då hade han bland annat uppdaterat Teresa Czerwinska från biträdande till ordinarie finansminister och gjort detsamma med Jacek Czaputowicz på utrikesdepartementet.

"Inte i krig"

Från Warszawa for sedan premiärministern till Bryssel för att äta middag med EU-kommissionens toppar: ordförande Jean-Claude Juncker och förste viceordföranden Frans Timmermans.

Ett givet samtalsämne är de förändringar inom det polska rättsväsendet som har väckt skarp kritik och oro inom EU-ledningen. Farhågor om att Polen lägger allt för tung juridisk makt hos sina politiker har lett till att EU-kommissionen för första gången dragit igång den formella straffprocess som i slutänden kan leda till indragen polsk rösträtt i EU.

- Vi är inte i krig med Polen. Det här är en strukturerad och normal procedur, betonar ändå kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas inför tisdagskvällens möte.

Dags för "polexit"?

Än så länge finns dock inga tecken på att klyftan mellan Bryssel och Warszawa är på väg att överbryggas. Parterna har helt olika syn på konflikten. Med stöd från flera tunga medlemsländer i Västeuropa anser EU-ledningen att den polska regeringen åsidosätter grundläggande demokratiska regler. Polen hävdar i sin tur att det handlar om hur Bryssel försöker visa sin makt över enskilda medlemsländer.

ANNONS

Från Warszawa varnas för konsekvenserna i braskande ordalag.

"EU-skepsisen kommer att få bredare stöd bland polackerna. Polexit – som hittills varit otänkbart – kommer att bli ett politiskt alternativ", skriver konservative publicisten Pawel Lisicki i en ledartext som förmedlats vidare av det polska utrikesdepartementet.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s process mot Polen

I artikel 7 i EU:s Lissabonfördrag fastställs att en majoritet i EU-kommissionen, EU-parlamentet eller bland medlemsländerna kan dra igång ett särskilt förfarande när det finns "en klar risk för att en medlemsstat allvarligt åsidosätter värdena i artikel 2".

Det som nämns i artikel 2 är bland annat "respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter".

I artikel 7 stipuleras fyra steg:

  1. 1) fastställande att det finns "en klar risk" för att ett land åsidosätter värdena. Behöver göras av minst fyra femtedelar av övriga EU-länder.
  2. 2) fastställande att ett land verkligen åsidosätter värdena. Ska göras enhälligt av samtliga övriga EU-länder utom det utpekade landet.
  3. 3) beslut att tillfälligt upphäva exempelvis landets rösträtt. Måste också göras enhälligt.
  4. 4) beslut att ändra eller återkalla tidigare åtgärder.

Källa: Lissabonfördraget.

Fakta: Nya ministrar i Polen

Här är några av de nya namnen i Polens regering efter tisdagens ombildning:

  1. finansminister: Teresa Czerwinska (tidigare biträdande)
  2. utrikesminister: Jacek Czaputowicz (tidigare biträdande)
  3. försvarsminister: Mariusz Blaszczak (tidigare inrikesminister)
  4. inrikesminister: Joachim Brudzinski (ledare för exekutivkommittén i regeringspartiet PIS)
  5. miljöminister Henryk Kowalczyk (tidigare minister utan portfölj)

ANNONS