Massdemonstrationerna fortsatte i Hongkong under söndagen.
Massdemonstrationerna fortsatte i Hongkong under söndagen. Bild: Kin Cheung

Hongkongs finanselit börjar föra ut pengar

Medan miljondemonstrationerna mot lagförslaget att utlämna dömda till Fastlandskina fortsätter, börjar Hongkongs miljardärer och finanselit att föra ut pengar ur stora summor pengar utomlands, uppger Reuters.

ANNONS
|

De massiva mångmiljondemonstrationerna mot det lokala lagförslaget om att lämna ut dömda till Fastlandskina har nu pågått i en vecka. Protesterna har fått den lokala regeringen att gå ut med en ursäkt för sitt lagförslag – men man har ännu inte dragit tillbaka det.

Men det är inte bara vanliga Hongkong-bor, som oroas och upprörs över lagförslaget. Nu har även Hongkongs finansiella magnater börjat att se om sina hus och föra ut pengar utomlands.

– Det har börjat. Vi hör att andra gör det också, men ingen talar öppet om att de tänker lämna. Rädslan är att hinder kommer att införas från Peking att kunna nå dina tillgångar i Hongkong. Singapore är favoriten som destination, säger en ekonomisk rådgivare till Reuters.

ANNONS

Han hänvisar till en politiskt profilerad, finansmagnat som fört ut 100 miljoner dollar från Hongkong till Singapore.

Om lagförslaget skulle gå igenom, kommer det att bli möjligt för kinesiska domstolar i Fastlandskina att frysa och konfiskera tillgångar relaterade till brott begångna på fastlandet.

– Detta har förbisetts i den allmänna debatten, men det är en viktig del i förslaget. Men det har förstås inte förbisetts av av den ekonomiska eliten och deras rådgivare, säger Simon Young, professor inom juridik vid Hongkongs Universitet.

Förmögna klienter för över pengar till Singapore

Chefen för en privat internationell bank i Hongkong bekräftar också för Reuters att ett flertal klienter har flyttat sina pengar från Hongkong till Singapore.

– Detta är inte kineser från fastlandet, utan förmögna Hongkongklienter. Situationen i Hongkong är utom kontroll, säger bankmannen som vill vara anonym.

Hongkongs lokala regering har försökt att blidka finanseliten och försäkrar att Hongkong kommer att fortsätta att vara "en trygg stad för boende och affärer".

Ändå oroas många över att Hongkongs status som en av världens tyngsta finansiella center nu riskeras, uppger BBC.

– Lagförslaget skulle underminera Hongkongs status både som knutpunkt för multinationella företagsoperationen såväl som finanscenter, säger Nicholas Hardy, på Washingtonbaserade Peterson Institute för International Economics.

"Skjuter sig i foten"

Utländska Hongkongföretag är motvilliga att öppet tala om lagförslaget för att inte riskera att deras affärer med Fastlandskina ska bli lidande.

ANNONS

– Om de driver igenom lagförslaget riskerar Hongkong att skjuta sig i foten, sade Tara Joseph, ordförande för amerikanska handelskammaren i Hongkong nyligen i en intervju.

Fakta: Hongkong

Hongkong var en brittisk besittning från 1841 till 1997.

I dag är Hongkong en särskild administrativ region i södra Kina. Beijing meddelade att principen ”ett land, två system” skulle gälla för de närmaste 50 åren. Det kapitalistiska systemet och livsstilen skulle fortsätta som tidigare i Hongkong

Hongkong har en marknadsekonomi som är uppbyggd kring internationell handel och är i dag ett av världens ledande finansiella centra.

2016 hade Hongkong 7,3 miljoner invånare.

Källa: Nationalencyklopedin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS