Dominic Raab. Arkivbild.
Dominic Raab. Arkivbild. Bild: House of Commons/AP/TT

Hongkongbeslut väcker oro i väst

Storbritannien och EU oroas över rapporterna om att Kinas parlament har godkänt den nationella säkerhetslagen för Hongkong. Nu funderas på svarsåtgärder.

ANNONS

Skulle uppgifterna bekräftas vore det "ett allvarligt steg", säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.

– Vi är djupt oroade av de obekräftade uppgifterna om att Peking har godkänt den nationella säkerhetslagen. När vi har sett hela lagtexten kommer vi att göra ett mer utförligt uttalande, säger Raab, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hongkong var tidigare en brittisk kronkoloni. Området lämnades över till Kina 1997, mot löfte om att Hongkongborna fortfarande skulle åtnjuta yttrandefrihet och andra medborgerliga fri- och rättigheter som inte råder i diktaturen Kina.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordföranden Charles Michel beklagar vad som skett.

– Vi har gjort klart vid flera tillfällen, senast vid direktsamtal i förra veckan, att den nya lagen inte är förenlig med Hongkongs grundlag eller Kinas internationella åtaganden. Vi är väldigt oroade, säger von der Leyen på en presskonferens efter ett webbtoppmöte med Sydkorea på tisdagsmorgonen.

ANNONS

Än så länge vill hon dock inte spekulera i om och i så fall hur EU kommer att reagera.

– Vi håller kontakt med våra internationella partner i den här frågan och kommer noggrant fundera på hur vi ska svara, säger von der Leyen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS