Reformpartiets ledare Kaja Kallas får möjlighet att bilda ny regering i Estland. Arkivbild från 2019.
Reformpartiets ledare Kaja Kallas får möjlighet att bilda ny regering i Estland. Arkivbild från 2019. Bild: Raul Mee/AP/TT

Hon kan bli Estlands statsminister

En kvinna kan för första gången bli statsminister i Estland. I och med den sittande regeringschefen Jüri Ratas avgång faller hela hans regering och liberala Kaja Kallas får möjligheten att bilda en ny.

ANNONS

Ratas avgick från statsministerposten på onsdagen, till följd av en korruptionsskandal i Tallinn som tycks ha involverat hans kollegor i Centerpartiet.

När en statsminister avgår måste hela regeringen avgå, enligt Estlands grundlag. I samband med Jüri Ratas avgång tycks hans parti alldeles oavsett ha fått nog av ytterhögerpartiet Ekre, vars del i regeringssamarbetet kantats av kontroverser.

"Ingen tid att förlora"

– Vi har ingen tid att förlora. Regeringskrisen måste lösas så fort som möjligt. Estlands folk behöver en fungerande regering, säger president Kersti Kaljulaid enligt tidningen Postimees.

Hon har gett Reformpartiets Kaja Kallas i uppdrag att sondera inför en regeringsbildning.

Reformpartiet blev klart störst i det senaste valet 2019, men snuvades på chansen att bilda regering. De behövde hjälp från Jüri Ratas och Centerpartiet – som dock valde att fortsätta leda en egen regering med stöd av Ekre i stället för att vara näst störst i en Kallas-regering.

ANNONS

Två veckor

Den marknadsliberala och mer EU-vänliga Kaja Kallas har två veckor på sig att samla stöd för en regering. Reformpartiet och Centerpartiet har tillkännagett att de har påbörjat informella samtal om att samarbeta. 43-åriga Kallas har också sagt att det enda hon utesluter är ett samarbete med Ekre.

I parlamentet riigikogu finns också konservativa Fäderneslandet, som ingått i Jüri Ratas regering, och socialdemokratiska SDE. Kallas skulle dock behöva stöd av bägge dessa partier om hon inte lyckas få med sig Centern.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Fakta: Estlands parlament

Estlands parlament, riigikogu, har 101 platser. Ledamöterna väljs till fyraårsmandat och det senaste valet hölls den 3 mars 2019.

Sedan dess fördelas mandaten så här mellan fem partier:

Nuvarande regering:

Centerpartiet, 26 mandat (23,1 procent av rösterna)

Estlands konservativa folkparti (Ekre), 19 (17,8)

Fäderneslandet (Isamaa), 12 (11,4)

I opposition:

Reformpartiet, 34 (28,9)

Socialdemokratiska partiet (SDE), 10 (9,8)

Spärren för att få mandat i parlamentet ligger på fem procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS