Tjetjeniens president Ramzan Kadyrovs talesperson förnekar uppgifterna om att ett hundratal män ska ha förts bort. Arkivbild.
Tjetjeniens president Ramzan Kadyrovs talesperson förnekar uppgifterna om att ett hundratal män ska ha förts bort. Arkivbild.

Homosexuella bortförda i Tjetjenien

ANNONS
|

Den ryska tidningen Novaja Gazeta rapporterade i helgen om att männen gripits och förts bort i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Svenska RFSL har varit i kontakt med ryska hbtq-organisationer som uppger att de män som tillfångatagits har torterats och tvingats uppge namn på andra homosexuella. Flera personer ska ha mist livet till följd av tortyren, enligt Novaja Gazetas och RFSL:s uppgifter.

- Det finns ögonvittnesskildringar som beskriver hur människor får elektrochockar, torteras och om hur männen stängts in i betongskjul, säger RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö till TT.

ANNONS

Homosexuella kan inte leva öppet i Tjetjenien och hedersmord är relativt vanligt, enligt Magnus Kolsjö.

- Men den här jakten har vi inte sett tidigare, säger han.

Existerar inte

Men det är omöjligt att uppgifterna stämmer, säger Alvi Karimov, talesperson för Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, till nyhetsbyrån Interfax.

- Man kan inte arrestera eller förtrycka människor som inte existerar i republiken, säger han.

Presidenten Ramzan Kadyrov har tidigare sagt att han accepterar hedersmord och enligt Novaja Gazeta ber den som kommer ut som homosexuell i Tjetjenien om en dödsdom.

- Om sådana människor existerade i Tjetjenien skulle polisen inte behöva oroa sig för dem, eftersom att deras egna släktingar skulle skicka dem till en plats de aldrig skulle kunna återvända ifrån, säger Alvi Karimov till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

ANNONS

Pressa Ryssland

Enligt Martin Uggla, ordförande i människorättsorganisationen Östgruppen, styrs Tjetjenien nästan som en egen stat.

- Kadyrov har någon form av fritt spelrum. Jag tror inte att Putin kommer att reagera officiellt, säger han, till TT.

Moskva har ännu inte officiellt kommenterat uppgifterna. Samtidigt har homosexuella män börjat fly från regionen, skriver The New York Times.

- Det är viktigt att de ryska myndigheterna tar ett ansvar för att stoppa det som händer. Sverige med sin plats i FN:s säkerhetsråd har en bra position för att lyfta den här frågan, säger Magnus Kolsjö.

TT

Fakta: Homosexualitet i Ryssland

Homosexualitet var förbjudet i Sovjetunionen och efterföljaren Ryssland ända fram till 1993. Först 1999 slutade homosexualitet att klassas som en psykisk sjukdom.

Sommaren 2013 infördes en lag för att förbjuda "propaganda för icke-traditionella sexuella läggningar bland minderåriga", trots hård kritik från omvärlden.

Flera människorättsorganisationer har tidigare anklagat ryska myndigheter för att de blundar för våldsamma attacker mot homosexuella.

ANNONS