Medlemmar i sjuksköterskeförbundet Royal College of Nursing (RCN) strejkar utanför universitetssjukhuset i Belfast, Nordirland.
Medlemmar i sjuksköterskeförbundet Royal College of Nursing (RCN) strejkar utanför universitetssjukhuset i Belfast, Nordirland. Bild: Liam McBurney/AP/TT

Historisk brittisk strejk – vård ställs in

Uppemot 100 000 sjuksköterskor i Storbritannien har gått ut i en historiskt omfattande strejk för högre lön och bättre arbetsförhållanden.
– Vi är trötta. Vi har fått nog, säger en av de strejkande sjuksköterskorna.

ANNONS
|

Omkring 100 000 sjuksköterskor i England, Wales och Nordirland lade klockan åtta på torsdagsmorgonen, lokal tid, ned arbetet. Strejken, som kommer sedan sjuksköterskorna avböjt ett löneerbjudande från regeringen, ska pågå till klockan åtta på kvällen.

– Jag strejkar för att regeringen vägrar att lyssna till våra väldigt verkliga och rimliga farhågor, säger sjuksköterskan Harry Eccles till BBC.

Ansvarar för 20 patienter

En annan sjuksköterska säger till tidningen The Guardian att det är sällsynt med full bemanning under hennes pass på kardiologiavdelningen på Bristol Royal Infirmary.

– Som sjuksköterska har jag ofta ansvar för 20 patienter. Det är stressigt. Det slutar med att man springer runt som en skållad råtta, säger hon.

ANNONS

Vid flera stora statliga sjukhus protesterar sjuksköterskor nu i minusgrader och strejkvakter har placerats ut för att hålla ordning. Viktig cancerbehandling, dialys, intensivvård samt neonatal- och barnintensivvård kommer inte att omfattas av strejken – men stora delar av mindre akut vård beräknas påverkas.

"Har fått nog"

En kvinna berättar för BBC att hennes mans cancerbehandling skjutits upp i en vecka på grund av strejken. Hon stöttar de strejkande vårdarbetarna men är samtidigt orolig för sin mans hälsa.

– Det finns vissa behandlingar, som min mans, som jag inte tycker bör fördröjas mer, säger hon.

En av de strejkande, sjuksköterskan Ameera, säger till nyhetsbyrån AFP att beslutet att gå ut i strejk – den första i sjuksköterskeförbundet Royal College of Nursings 106-åriga historia – inte har fattats lättvindigt. Inflationen har gjort det svårare att försörja en familj på en sjuksköterskelön och bland landets vårdpersonal har missnöjet bubblat länge.

– Vi är trötta. Vi har fått nog. Vi måste få löneförhöjning nu så att vi kan försörja oss, säger Ameera.

Allmän strejkvåg

Storbritannien brottas, precis som många andra länder i världen, med ökade levnadskostnader och stigande inflation som urholkar löneökningar. Dessutom plågas sjuksköterskorna av personalbrist, övertid och långa vårdköer på grund av eftersläpningar sedan pandemin.

I slutet av november stod omkring 7,1 miljoner britter i vårdkö. Väntetiderna drabbar inte bara provtagning och rutinvård, utan även akutvården.

ANNONS

Stora delar av Storbritannien är för närvarande lamslaget av den största strejkvågen som drabbat landet på runt 40 år. Järnvägsanställda, postanställda och gränspersonal finns bland de som tagit av sig uniformerna med krav på högre lön och bättre villkor.

Sjuksköterskor strejkar utanför sjukhuset St Thomas i centrala London.
Sjuksköterskor strejkar utanför sjukhuset St Thomas i centrala London. Bild: Kin Cheung/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS