Den afghanske presidenten Ashraf Ghanis regering har haft hemliga samtal med talibanerna om en möjlig fredsförhandling. Arkivbild.
Den afghanske presidenten Ashraf Ghanis regering har haft hemliga samtal med talibanerna om en möjlig fredsförhandling. Arkivbild.

Hemliga fredssamtal med talibanerna

Representanter för talibanerna och den afghanska regeringen har sedan september hållit två hemliga möten i Qatar. Syftet är att försöka få i gång fredsförhandlingarna igen.

ANNONS
|

Det bekräftade en källa i den afghanska samlingsregeringen för nyhetsbyrån AFP på tisdagen.

En som deltog på mötena var mulla Abdul Manan Akhund som är bror till talibanrörelsens grundare och långvarige ledare mulla Omar som dog 2013. Detta enligt en talesperson för talibanerna som brittiska The Guardian har pratat med. Tidningen skriver också att en amerikansk diplomat närvarade på mötena.

Varken talibanernas ledning eller USA:s regering har gjort officiella uttalanden om saken.

Det senaste året har Pakistan – som historiskt har stöttat talibanerna – varit värd för flera internationella samtal för att försöka återstarta fredsförhandlingarna, men försöken har gett dåligt resultat. Dialogen fick ett abrupt slut när USA dödade den förre talibanledaren mulla Akthar Mansour i en drönarattack i maj. Pakistanska representanter ska dock inte ha varit närvarande på mötena i Qatar.

ANNONS

Det är 15 år sedan talibanernas styre föll i Afghanistan, men sedan dess har upproret fortsatt.

ANNONS