Prins Harry och Meghan Markle har gift sig och därmed även blivit hertig och hertiginna av Sussex.
Prins Harry och Meghan Markle har gift sig och därmed även blivit hertig och hertiginna av Sussex.

Harry + Meghan = sant

Solen sken, drottning Elizabeth vinkade och inför församlingen, Gud och hela världens blickar har Storbritanniens prins Harry ingått äktenskap med Meghan Markle. De nygifta kysstes på trappan och tog emot folkets jubel.

ANNONS
|

Det har omtalats som årets händelse i kungliga kretsar. "Lillprinsen", den något mindre städade av kronprins Charles och prinsessan Dianas båda söner, har gift sig med skådespelaren Meghan Markle. Prins Harrys val av brud har inte varit okontroversiellt. Amerikanska Markle tillhör ingen adlig familj och har dessutom varit gift en gång tidigare, något som stött på patrull i konservativa kretsar.

Men den typen av dystra moln syntes inte på brudparets himmel inför och under vigseln i slottet Windsor.

Celebra gäster

Gästerna, cirka 600 till antalet, kom från hela världen. Oprah Winfrey var där, tennisdrottningen Serena Williams var där. Elton John, David och Victoria Beckham och Amal och George Clooney närvarade också – för att nämna några.

ANNONS

Drottning Elizabeth närvarade självklart också, tillsammans med den övriga kungliga familjen. Markles mamma, Doria Ragland, grät när hennes dotter skred in i kapellet med den lååånga slöjan bakom sig. Markles far Thomas var inte på plats. I stället blev det svärfar Charles som förde Markle till altaret.

Vältalig pastor

Väl där hade varken bruden eller prins Harry några problem med att säga "ja" på ärkebiskopens fråga om de tog varandra till äktenskap.

Förutom traditionsenliga högtidliga sånger, musikframträdanden och religiösa inslag innehöll vigseln även ett eldfängt tal av Episkopalkyrkans biskop Michael Curry. Han påminde brudparet och alla närvarande att "Det finns kraft i kärleken. Kärlek kan hjälpa till att läka när inget annat kan. Det finns kraft i kärleken att lyfta upp och frigöra när inget annat kan."

TT

Fakta: Harry och Meghan

Prins Harry är 33 år och yngste son till kronprins Charles och prinsessan Diana. Han är major i den brittiska armén och har bland annat tjänstgjort i Afghanistan. Prinsen har tidigare hamnat i en del blåsväder för att ha festat mycket och ofta.

Meghan Markle är 36 år och skådespelare, mest känd för sin roll som Rachel Zane i tv-serien "Suits". Hon har tidigare varit gift med producenten Trevor Engelson, de skilde sig 2013.

ANNONS