Greklands premiärminister Alexis Tsipras ska ha bett koalitionspartnern Panos Kammenos att sparka sin namne Dimitris Kammemos från den nya regerigen.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras ska ha bett koalitionspartnern Panos Kammenos att sparka sin namne Dimitris Kammemos från den nya regerigen.

Högerpopulist sparkad av Tsipras

ANNONS
|

Kammenos ska bland annat på sin Facebook-sida ha lagt ut en manipulerad bild på porten till Auschwitz, de tyska nazisternas dödsläger. På bilden ska texten på skylten över porten ha ändrats från "Arbete ger frihet" (på tyska) till "Vi stannar i Europa" (på grekiska). Han ska även, rapporterar grekiska medier, ha gjort rasistiska och homofobiska uttalanden på Facebook.

På ett Twitter-konto - som plockades bort före onsdagens utnämning av Kammenos till biträdande minister - ska han även ha påstått att Israel låg bakom attacken mot USA den 11 september 2001 och att de 2 500 judar som jobbade i World Trade Center inte gick till jobbet den dagen.

ANNONS
Skyllde på personal

Kammenos, som under sina tolv timmar i vänsterledaren Alexis Tsipras nya koalitionsregering var utnämnd till statsråd med ansvar för infrastruktur, transport och IT, tillhör det högerpopulistiska Oberoende greker (Anel). Sedan en våg av kritik mot Kammenos utnämning vällt ut i sociala medier försökte den sparkade politikern försvara sig med att det var hans personal som hade stått för en del av de omstridda uttalandena. Han bad även om ursäkt om någon blivit förolämpad.

Distanserade sig

Anel fick 3,7 procent i nyvalet i söndags. Partiet leds av Panos Kammenos, som sent i onsdags kväll - på sitt Twitter-konto - distanserade sig från partikamraten med samma efternamn genom att kräva en utredning av vem som ansvarar för de anti-semitiska uttalandena.

Dimitris och Panos Kammenos är inte släkt.

Partiledarens avståndstagande ska enligt grekiska medier ha kommit sedan Tsipras från ett toppmöte i Bryssel kontaktat Anel-ledaren och påpekat att det kanske borde ersätta Dimitris Kammenos. Denne valde till slut själv att meddela sin avgång.

Vänsterpartiet Syriza och högerpopulistiska Anel bildade sin första koalitionsregering efter nyvalet i januari i år, i en ohelig allians med ambition att riva upp långivarnas åtstramningskrav på Grekland. Efter sju månader, med bankrusningar, kapitalkontroller och en folkomröstning, skrev dock koalitionens premiärminister, vänsterledaren Alexis Tsipras, på ett nytt låneavtal med åtstramningskrav.

I nyvalet den 20 september fick de båda partierna tillsammans 155 av 300 mandat i parlamentet i Aten, varpå de beslutade att fortsätta koalitionssamarbetet. Denna gång har de dock lovat att uppfylla alla reformkrav från långivarna, så att det konkursmässiga landet ska få nödlån ur ett nytt stödpaket på 86 miljarder euro.

Grekland, som efter sex års recession har en arbetslöshet på cirka 25 procent och en statsskuld som närmar sig 200 procent av BNP, har tidigare fått två stödpaket med nödlån från euroländerna, ECB och IMF på sammanlagt 240 miljarder euro sedan 2010.

ANNONS