Vaccineringarna fortsätter enligt plan i Spanien. Arkivbild från Alfaro i norra Spanien.
Vaccineringarna fortsätter enligt plan i Spanien. Arkivbild från Alfaro i norra Spanien. Bild: Álvaro Barrientos/AP/TT

Hög vaccintakt bromsar smitta i Spanien

Ökad smittspridning och återinförda restriktioner. Spanien har de senaste veckorna återigen drabbats hårt av pandemin. Men ökningen har börjat bromsa i landet, som har en vaccinationstakt som hör till de snabbaste i Europa och där vaccinviljan är stor.

ANNONS

Spanien tillhör de bästa i klassen av alla EU-länder när det gäller att vaccinera befolkningen, och kan redan nu stoltsera med att ha nått 25 miljoner fullvaccinerade, närmare 54 procent av befolkningen. Bara Ungern och Malta har fler fullvaccinerade, enligt siffror från det amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Från mitten av juni till mitten av juli femfaldigades antalet konstaterat smittade i Spanien, en enorm ökning som har lett till att gamla restriktioner har återinförts på många håll. Nu har ökningen i smittspridning börjat avta tack vare vaccinationerna.

Men mycket arbete återstår, säger hälsominister Carolina Darias.

– Vi kommer att behöva fortsätta vaccinera tills vi når 100 procent eller vara nära, säger hon till radiokanalen Onda Cero, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Stor vilja

Och vaccinationerna fortsätter i stadig takt, till skillnad från en del andra stora europeiska länder, rapporterar El País. En orsak är att vaccinviljan är hög, enligt José Martínez Olmos vid utbildningsinstitutet EASP (Escuela Andaluza de Salud Pública) i Granada.

– Det finns en stor vilja i befolkningen att vaccinera sig. Men med det sagt måste vi fortfarande vaccinera den yngre befolkningen, och trots att det utan tvekan kan fortsätta i samma takt kan vi inte ta det för givet. Vi måste påminna om vaccinets fördelar, säger han till tidningen.

Dags för de yngre

Nu börjar det bli dags att vaccinera yngre åldersgrupper, där viruset för närvarande sprider sig fort. Orsaken till den ökade spridningen är enligt The Local en kombination av att få unga är vaccinerade och att den åldersgruppen är mer socialt aktiv.

Bland 20–29-åringar har drygt 1 860 fall per 100 000 invånare konstaterats, och bland tonåringar över 1 586 per 100 000.

Regeringens mål är att 70 procent av befolkningen ska ha fått fullt vaccinskydd i slutet av augusti. På grund av att den mer smittsamma deltavarianten har fått så starkt fäste måste dock många fler än så vaccinera sig, enligt experter som El País talat med.

Rättad: I en tidigare version angavs fel vaccinationstakt jämfört med andra länder.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS