Här bjuds vaccinerade på gratis sill

Nederländerna är det senaste i raden av länder som tar till okonventionella metoder för att få sina invånare att vaccinera sig – genom att bjuda på gratis sill, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Ryssar erbjuds bilar, indoneser levande kycklingar och i Hongkong kan man vinna en lägenhet i tiomiljonersklassen.

Delstater i USA lockar sina invånare med gratis öl, statlig cannabis eller chansen att vinna vapen och bilar om de tar vaccinet.

LÄS MER:Lottar ut hagelgevär – ska få folk att vaccinera sig

Nederländerna vill inte vara sämre. Därför bjuds människor som vaccinerar sig på matjessill.

Tidiga sändningar av ”Hollandse nieuwe”, en sommarbaserad nederländsk variant av delikatessen har skickats ut till vaccinationscenter runt om i landet.

Sillen fångas från mitten av maj och framåt när deras fetthalt anses vara det rätta, innan den äts rå, hel eller på ett bröd tillsammans med hackad lök.

LÄS MER:Tränare stängs av – tvingade judisk spelare att äta fläsk

Årets första tunna brukar oftast auktioneras ut i välgörenhetssyfte. Men då pandemin försvårar denna tradition har den delikata fisken i stället skickats till vaccinationscentraler för att serveras till vårdpersonal och de som vaccinerar sig.

ANNONS

Fisken brukar av tradition börja ätas den 15 juni varje år, vilket firas med ceremonier och flaggviftande.

Vaccinationsviljan i Nederländerna är hög – enligt undersökningar vill över 80 procent av befolkningen vaccinera sig. Landet med 17 miljoner invånare har 1,7 miljoner rapporterade smittofall och 18 000 döda i covid-19.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS