Här är bästa landet att leva i under pandemin

Hög smittspridning och höga dödstal gör att Sverige hamnar långt ner på listan när Bloomberg rankar vilka länder det är bäst att leva i under pandemin. Högst rankas Singapore – med låg smitta, få dödstal och en framgångsrik vaccinationsprocess.

ANNONS
|

Efter långsam vaccinationstakt har Nya Zeeland tappat sin förstaplats på Bloombergs lista över de bästa länderna att befinna sig i under coronapandemin till Singapore.

Bägge länder har låg samhällsspridning av viruset. Singapore vaccinationsprocess har dock varit betydligt mer effektiv, vilket gjort att landets invånare i högre grad kunnat återvända till ett normalt liv.

I Singapore har runt en femtedel av befolkningen vaccinerats, mot Nya Zeelands knappa två procent. I Sverige är siffran 13 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

LÄS MER:Coronasituationen akut i Indien – 3 000 döda senaste dygnet

LÄS MER:Smittspridningen skenar i svenskarnas semesterparadis

Andra länder, som Polen och Kanada, tappade på listan trots ökad vaccinationsgrad. Länderna lättade på restriktionerna i takt med vaccinationerna, vilket åter ökade smittspridningen innan tillräckligt stor del av befolkningen uppnådde immunitet. Även nya virusmutationer spreds fort.

ANNONS

Bästa länderna att leva i under pandemin:

1. Singapore

2. Nya Zeeland

3. Australien

4. Israel

5. Taiwan

6. Sydkorea

7. Japan

8. Förenade Arabemiraten

9. Finland

10. Hongkong

Källa: Bloomberg

Sverige långt ner på listan

Bloombergs ranking uppdateras månadsvis och mäter faktorer som sociala restriktioner, antalet covidfall, dödstal, vaccinationsgrad, och hur människors rörlighet och ekonomi påverkas av pandemin.

LÄS MER:Här är världens mest trafikerade flygplatser

Singapore hade i den senaste sammanställningen 79,7 poäng, mot Nya Zeelands 79,6 poäng. På tredje plats kom Australien följt av Israel och Taiwan.

Sverige fick 52 poäng och tappade en placering till plats 32 på listan som innehåller 53 länder. Hög smittspridning och höga dödstal sänker Sverige på listan. Sist på listan hamnade Brasilien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS