Demonstranter bakom barrikader under protesterna.
Demonstranter bakom barrikader under protesterna.

Gummikulor mot demonstranter i Hongkong

Hongkongpolisen satte in tårgas och pepparsprej och sköt gummikulor när tiotusentals människor gick ut på gatorna. Demonstranterna protesterade mot en lagändring om att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

ANNONS
|

Den flera tiotusen personer starka demonstrationen var till en början stillsam, då en folksamling hade slutit upp utanför parlamentet i den kinesiskt kontrollerade regionen. Därefter förändrades läget, och demonstranter viftade mot poliser med paraplyer – en symbol för massprotesterna 2014, som gick under namnet "paraplyrevolutionen".

Polisen svarade med en varning om att ta till våld, varpå oro utbröt i folksamlingen. Fler än tio människor skadades i sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser, och vissa flydde i panik sedan polisen satt in tårgas.

Demonstranter fortsatte protesterna under kvällen då gator i storstaden blockerades med bråte.

ANNONS

Annat rättssystem

Protesterna riktar sig mot ett lagförslag som ska underlätta för myndigheterna i Hongkong att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Hongkong har sedan överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 haft ett annat rättssystem än Fastlandskina, något många befarar ska leda till att kommunistregimen i Peking kopplar ett hårdare grepp om demokratiaktivister och politiskt aktiva i Hongkong.

Meningen var att Hongkongs lagstiftande råd, som parlamentet kallas, skulle debattera förslaget för andra gången under onsdagen, men ärendet "flyttas till en senare tidpunkt", som det formulerades, utan att något datum specificerades. Matthew Cheung, ledande regeringsföreträdare i Hongkong, uppmanade sedan demonstranterna att sluta blockera viktiga platser och skingra sig.

- Jag uppmanar också medborgare som samlats att behärska sig så mycket som möjligt, att upplösas fredligt och att inte trotsa lagen, sade han i ett videosänt meddelande.

Stort motstånd

Huruvida beslutet att flytta fram debatten om lagförslaget var en följd av det hårda trycket från demonstranterna är oklart. Att motståndet mot lagförslaget är stort råder det däremot ingen tvekan om. Beskedet fick inte demonstranterna att skingra sig. I stället fortsatte talkörerna med ett tydligt budskap ekande mellan höghusen: "Dra tillbaka, dra tillbaka!".

ANNONS

- Sade vi inte mot slutet av paraplyrevolutionen att vi skulle komma tillbaka? Nu är vi tillbaka! ropade demokratiaktivisten och parlamentsledamoten Claudia Mo inför jublande demonstranter.

Den gångna helgen tågade uppemot en miljon människor på gatorna i protest och många företag har låtit anställda strejka för att sätta press på myndigheterna. Demonstranterna får också stöd från stora bolag som är oroliga att lagen kan hota Hongkongs konkurrenskraft, rapporterar bland andra BBC.

Även Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt uppmanar Hongkong att ta människors oro på allvar.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Separat rättssystem

Hongkong har ett separat rättssystem gentemot övriga Kina, tänkt att säkra dess status som ett handelsnav efter överlämnandet från Storbritannien 1997. Lagen som skulle möjliggöra utlämningar av misstänkta brottslingar till Fastlandskina ses som ett brott mot den ordningen.

Den senaste tiden har missnöjet mot ökad inblandning från Peking ökat. Regeringen i Fastlandskina har haft synpunkter på flera reformer, lagt sig i de lokala valen i Hongkong och anklagas för att ligga bakom flera fall där bokförläggare som är kritiska till den kinesiska regimen har försvunnit, däribland svensken Gui Minhai.

Demonstrationerna mot att tillåta utlämningar ses som ytterligare ett sätt att slå vakt om Hongkongs oberoende enligt devisen "ett land, två system".

Källa: AFP, TT

ANNONS