Filippinska trupper på väg från Marawiområdet som just befriats från IS-trogna extremister i oktober. Arkivibld.
Filippinska trupper på väg från Marawiområdet som just befriats från IS-trogna extremister i oktober. Arkivibld.

Grymma dåd under slaget om Marawi

ANNONS
|

De IS-anknutna extremister som tidigare i år kontrollerade staden Marawi i Filippinerna attackerade främst kristna civila, enligt en ny rapport. Även den filippinska militären uppges ha begått övergrepp.

Människorättsorganisationen Amnesty International har pratat med 48 personer som överlevt det närmare fem månader långa slaget om staden.

I rapporten beskriver flera vittnen tio separata händelser där extremisterna dödade totalt 25 personer.

TT

Bakgrund: Slaget om Marawi

Striderna i Marawi på ön Mindanao bröt ut den 23 maj när den filippinska armén försökte ringa in beväpnade män ur den militanta jihadistgruppen Maute-milisen, som i sin tur flytt från en misslyckad räd mot ledaren för den våldsbejakande islamistiska Abu Sayyaf-milisen. Maute-krigarna tog kontroll över flera av stadens gator, byggnader och broar, och tände eld på ett fängelse, en skola och en kyrka.

Både Maute och Abu Sayyaf har svurit trohet till terrorrörelsen IS. Abu Sayyaf har gjort sig känd för att kidnappa utlänningar och utkräva lösen. Extremisternas ambition ska ha varit att bygga ett regionalt kalifat.

När striderna inleddes avbröt president Rodrigo Duterte ett statsbesök i Ryssland och utlyste undantagstillstånd. Filippinska bombplan bombade under sommaren staden för att driva bort rebellerna.

Omkring 360000 människor från Marawi med omnejd drevs på flykt. Hundratals människor var fast i den belägrade staden i veckor eller månader. Enligt Amnesty International har 920 extremister, 165 soldater och 47 civila mist livet i striderna. Över 1780 personer som tagits som gisslan av Maute-milisen har fritagits.

Filippinernas armé meddelade att man bort extremisterna från Marawi i slutet av oktober.

ANNONS