En uteservering i centrala Helsingfors. Fotot togs förra sommaren, då tidigare coronavirusrestriktioner lyftes.
En uteservering i centrala Helsingfors. Fotot togs förra sommaren, då tidigare coronavirusrestriktioner lyftes. Bild: Jussi Nukari/AP/TT

Grönt ljus för att gå på krogen i Finland

ANNONS

De har hållit stängt i sex veckor. Men från och med måndag öppnar restaurangerna i Finland igen. På många platser får krogarna dock bara servera alkohol fram till klockan 17 och måste stänga två timmar senare.

I områden med kraftigare virusspridning – som Nyland, Egentliga Finland och Österbotten – införs ytterligare begränsningar, rapporterar public servicekanalen Yle. I huvudstaden Helsingfors, som ligger i Nyland, får exempelvis restaurangerna bara vara halvfulla.

Beslutet fattades av riksdagen mot bakgrund av att smittspridningen i landet minskat. Det godkändes av president Saul Niinistö på fredagen.

Finland genomlevde en smittotopp i mars, men har i stort drabbats förhållandevis lindrigt av viruset. Totalt 83 000 fall har registrerats och 885 människor har dött i covid-19, enligt Johns Hopkins University som följer utvecklingen globalt.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS