Släktingar till en civil man i Hostomel som grävts upp ur sin provisoriska grav för att undersökas tröstar varandra.
Släktingar till en civil man i Hostomel som grävts upp ur sin provisoriska grav för att undersökas tröstar varandra. Bild: Fadel Senna/AP/TT

Gräver upp gravar för att utreda krigsbrott

Ukraina har börjat gräva upp gravar för att kunna utreda misstänkta ryska krigsförbrytelser i Kievs förstäder. Över 700 människor har dödats och 200 uppges saknas i huvudstadsområdet.

ANNONS

Sedan Ryssland drog tillbaka sina styrkor från norra Ukraina till öst där de uppges förbereda sig för en större offensiv mot Donbassområdet börjar det klarna något vad som pågått under Rysslands brutala angrepp mot förstäderna till Kiev.

Sammanlagt har 720 människor bekräftats döda och 200 saknas fortfarande enligt inrikesdepartementet. 400 av de döda har hittats i staden Butja. I grannstaden Hostomel befaras hundratals personer ha dött.

– Kommunfullmäktige har räknat de saknade till uppemot 400, säger den regionale åklagaren Andrij Tkatj, till AFP.

– Vi tar reda på vem som har skjutits. Kanske kommer inte alla kroppar att hittas, fortsätter han.

ANNONS

Borgmästaren i staden var en av dem som dödades tidigt i mars. Enligt kommunfullmäktige sköts han när "han delade ut bröd till de hungriga och mediciner till de sjuka".

I tisdags togs hans kropp upp från en grund grav, som ett led i den undersökning om krigsförbrytelser som ukrainska utredare påbörjat, skriver AFP.

ICC vill utreda Butja

Ryssland har upprepade gånger anklagats för krigsbrott i Ukraina och kriminaltekniker från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har börjat arbeta för att få fram vad som har hänt i Butja.

Karim Khan, chefsåklagare vid ICC, besökte Butja under onsdagen och sade då att det krävs en oberoende och opartisk utredning.

– Ukraina är en brottsplats. Vi måste ha ett öppet sinne och vi måste följa bevisen.

Under onsdagen kom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, med en rapport i frågan.

USA:s president Joe Biden beskrev i tisdags det som pågår i Ukraina som "folkmord".

Parallellt ska anklagelser om att Ryssland använt sig av kemvapen i Mariupol utredas. Det har inte lagts fram några bevis som bekräftar anklagelserna, vare sig från Ukraina eller annat håll och utredningarna väntas ta lång tid.

BBC: Klusterbomb mot tågstation

BBC säger att det framkommit övertygande bevis för att en klusterbomb – en bombtyps om är förbjuden i större delen av Europa – användes i attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk i östra Ukraina förra veckan. 50 personer dog i attacken.

ANNONS

BBC:s reportrar som besökte stationen efter anfallet såg skador på marken som är typiska för klusterbomber.

Ryssland förnekar alla anklagelser om krigsbrott.

Frivilliga lastar kroppar i en lastbil i Butja som ska undersökas.
Frivilliga lastar kroppar i en lastbil i Butja som ska undersökas. Bild: Rodrigo Abd/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS