GP på plats i London – Boris Johnson går mot seger

Torsdagen var en ödesdag i Storbritannien. Britterna tågade till valurnorna för att rösta i parlamentsvalet. Ett val som har kommit att domineras av brexit-frågan. När 648 av 650 platser i det brittiska parlamentet var räknade hade de konservativa och Boris Johnson en egen majoritet med 363 mandat. GP:s Hanna Rydén är på plats i London och rapporterar om valrysaren.

ANNONS
|

Klockan sju lokal tid slog 40 000 vallokaler upp sina dörrar för de brittiska väljarna i England, Skottland, Wales och Nordirland.

I centrala London var det hårt tryck under morgonen och flera valarbetare som GP pratat med vittnar om högre tryck än vanligt.

I en vallokal mellan Paddington och Notting Hill är den pensionerade läraren Hélène Aicolina på väg in för att rösta. Hon skakar av sitt svartvitpricka paraply från regndropparna och rättar till sin senapsgula basker innan hon går in i lokalerna. Hon har med ett undantag alltid lagt sin röst på socialdemokratiska Labour, men inför dagens nyval var hon inte lika säker.

ANNONS

– Jag tycker inte Jeremy Corbyn har gjort ett speciellt bra jobb. Jag håller visserligen med om hans politik, men hans förslag är lite för utopiska och orealistiska. Han lovar för mycket, säger Hélène Aicolina och fortsätter:

– Men vi har en fantastisk lokal ledamot – Karen Buck – i den här valkretsen så jag röstar på Labour ändå, så som jag har röstat i nästan hela mitt liv.

LÄS MER:Räkna med valrysare – men inget slut på brexitkrisen

Jämför Boris med Trump

För henne är det också viktigt att hålla premiärminister Boris Johnson och hans konservativa Tory-parti borta från makten.

– Han är en sådan clown och lögnare som för en Trump-liknande politik, säger hon.

Strax därefter kommer Abdou Osman, som tidigare arbetade som revisor på den saudiska ambassaden i London, ut från lokalerna efter att ha röstat. Han resonerar på ett liknande sätt:

– Boris Johnson är inte bra. Han är väldigt aggressiv mot folk med utländsk bakgrund och muslimer. Jag är själv muslim.

Abdou Osman föredrar istället Labour som han menar stöder folk med utländsk bakgrund. Han gillar också deras politik när det kommer till landets offentliga sjukvårdssystem NHS.

– Jag är också mot brexit.

LÄS MER:Skotsk självständighet ödesfråga när britterna går till val

Ger sin röst till de konservativa

I en annan vallokal i närheten träffar vi investeraren David Hamilton som har bott i Notting Hill de senaste tjugo åren. För honom var det väldigt enkelt att veta vem han skulle stödja i dagens parlamentsval.

ANNONS

– Jag röstade på de konservativa. Den främsta orsaken är att partiet med Boris Johnson i täten erbjuder den bästa politiken, särskilt när det gäller landets ekonomi, säger David Hamilton.

Han röstade för att Storbritannien ska lämna EU i folkomröstningen sommaren 2016. Boris Johnson lovade att landet skulle lämna EU den 31 oktober i år, men så blev inte fallet. Torypartiet och Boris Johnsons starkaste vallöfte har varit just ”get brexit done”, fixa brexit.

David Hamilton känner sig väldigt besviken på det brittiska parlamentet som inte ”sett till att fullfölja folkets vilja”.

– Jag tror att de flesta är trötta på den här dvalan som förseningen har skapat. Vi måste börja röra oss framåt och jag tror att vi vid den här tiden imorgon är på god väg!

Började med Brexit

När GP träffar forskaren vid Centre on Constitutional Change, Akash Paun, menar han att partierna haft olika strategier för det här valet.

Först var brexit-frågan viktigast för väljarna, men det har minskat under valkampanjen och därmed har Jeremy Corbyn kunnat knappa in på Boris Johnson.

– För fem veckor sedan fanns det en förväntan, till och med antagande, att det här valet helt enkelt skulle bli ett brexit-val. Det var därför som Boris Johnson såg till att det blev ett nyval. Han och hans konservativa parti Tory har gjort allt vad de kunnat för att placera brexit högst upp på dagordningen under valkampanjen. Deras manifest går helt enkelt ut på ”get brexit done”, fixa brexit. Det är ett tydligt budskap som är attraktivt för många människor. Men också för en del personer som inte ens röstade för brexit anser att det här har pågått för länge så låt oss bara komma ur det här, säger han.

ANNONS

Motvikten till Boris Johnsons brexit-kampanj har varit det EU-vänliga mittenpartiet Liberaldemokraterna.

– På andra sidan har du Liberaldemokraterna med det tydliga budskapet ”stoppa brexit”. För två-tre månader sedan pratades det om att Liberaldemokraterna kanske kommer gå starkt framåt, trots att de i nuläget bara har 20 mandat i parlamentet. Men det har inte funkat. Valkampanjen har inte gått bra och de kämpar att försöka ha kvar de mandat de har.

– Socialdemokratiska Labour har helst velat skifta debatten under valkampanjen till att handla om andra saker än brexit, som det offentliga sjukvårdssystemet NHS, klimatfrågan och arbetsmarknaden. Och de har varit rätt framgångsrika i det.

Hur har brexit påverkat det här valet?

– Enligt de väljarundersökningar som gjorts om vilken fråga som är viktigast i det här valet hamnar brexit högst upp på listan, men det har minskat under valkampanjens gång och andra saker som sjukvård och klimatet har gått framåt. Det tyder på att Labour har varit framgångsrika i att skifta agendan.

Just nu pågår det toppmöte i Bryssel där EU:s stats- och regeringschefer bland annat diskuterar klimatfrågan och brexit.

Hur har brexit påverkat relationen mellan Storbritannien och EU?

– Det har polariserat britternas attityd gentemot EU. EU har aldrig setts som en överdrivet viktig fråga. Men sen 2016 har det varit den viktigaste frågan och två grupper har trätt fram, lämna-sidan mot stanna-sidan. Många på stanna-sidan tidigare var det folk som resonerade passivt att EU är en bra sak, men inget mer med det. Men nu ser du folk med EU-flaggor målade i ansiktet och viftande med EU-flaggan. Det är en form av EU-förespråkande identitet som nu syns men som tidigare inte riktigt märktes av. Å andra sidan har du folk som menar att vi röstade för att lämna och att det måste hända, säger Akash Paun.

ANNONS

– Det har lett till en splittring i landet som inte är så trevlig.

När dörrarna till vallokalerna låstes vid klockan 22 lokal tid, presenterades den första vallokalsundersökningen, som genomförs av BBC, ITV och nyhetskanalen Sky. Resultatet ger indikationer på att det konservativa Torypartiet, med Boris Johnson i spetsen, får majoritet med 368 av 650 platser i parlamentet. Labour får 191 om resultatet står sig.

När 648 av 650 valkretsar var räknade på fredagsmorgonen hade de konservativa 363 mandat.

GP:s Hanna Rydén och Robin Aron rapporterar från Storbritannien.
GP:s Hanna Rydén och Robin Aron rapporterar från Storbritannien. Bild: Robin Aron

LÄS MER:11 december: Splittrat Storbritannien går till val

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS